Борисов: 950 лв. става минималната заплата на сестрите

Автор:
Сряда, 10 Април 2019 11:27
Борисов: 950 лв. става минималната заплата на сестрите
950 лева ще стане минималното възнаграждение за медсестрите и за професионалистите по здравни грижи, сред които са акушерките и други специалности. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов днешното заседание на правителството.
 
За увеличението са нужни допълнителни 50 милиона лева.
 
"Във всяка една сфера - икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем и одобрим допълнителни разходи за бюджета на министерство на здравеопазването. Това са около 50 милиона лева, които ще отидат за повишаване на заплатите на медицинските сестри", разясни в началото Борисов. От своя страна здравният министър Кирил Ананиев започна да чете подробен анализ, но премиерът го прекъсна: "Кажи го по-простичко! От петстотин и няколко лева сега минималната заплата колко ще стане?".
 
"950 лева за медицинските сестри и за професионалистите по здравни грижи, сред които са акушерките и други специалности", поясни Ананиев. Той обясни, че допълнителните средства ще бъдат предоставени като субсидии на болниците.
"Да не се случи така, че докторите да си ги разпределят и парите да не стигнат до сестрите!", предупреди премиерът. "Срещни се с тях и им обясни новата методика и контрола върху тях", заръча Борисов.
 
Заради ниските заплати в цялата страна вървят протести на медсестрите. Те организираха миинг и под прозорците на Министерския съвет, на който настояха за поне 1500 лева заплата и промяна на модела за финансиране на здравната система, така че младите да не бягат в чужбина.  

В момента у нас работят 25 хиляди медицински сестри. Нужни са поне още 30 хиляди, изчисляват от КНСБ.

Акушерките са 4000, трябват поне още толкова. Средната им възраст е над 50 години. Средното заплащане  – малко над минималната заплата.

Източник: Блиц

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Радостина

    Абе то хубаво ама, какво ще првим с пенсионерите? Види се, когато узреят и се организират за протести, само тогава имат шанс да бъдат чути от Бойка - фаворитът! А дотогава глад и бедност ги чакат!

  • читател

    отговори на: Радостина

    По 40лв. великденски вече са преведени.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм