Швейцарският посланик откри здравно-образователен център

Автор:
Вторник, 26 Март 2019 14:15
Швейцарският посланик откри здравно-образователен център

Швейцарският посланик откри здравно-образователен център в Столипиново

Нов здравен и образователен център откри в квартал Столипиново посланикът на Швейцария у нас Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, заместник-кметът по социални дейности Георги Титюков и кметът на район Източен Николай Чунчуков.

Той е изграден по проект Всички заедно: за по-добро образование и здраве на Българо-швейцарската програма за сътрудничество и разполага с АГ и педиатричен кабинет.

Там младите майки и семейства от квартала ще могат да получават безплатна гинекологична и педиатрична помощ.

Голяма част от жителите на Столипиново идват в здравния център заради безплатните услуги, тъй като повечето са неосигурени.

Проектът, който се реализира в освен в Столипиново и в Куклен, стартира в началото на 2017 г. и е на стойност 1 077 495 лева. Той има за цел да подкрепи ромската интеграция чрез реализирането на разнообразни мерки в областта на образованието, здравеопазването и овластяването на ромската общност чрез средствата на изкуството, спорта и културата.

Самата българо-швейцарска програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) работи у нас от 2013 година и това е последната й година, обясни ръководителят на програма Ирина Файон. Освен в Пловдив, проекти се реализират също във Бургас, Монтана, Русе, Шумен и Сливен.

Българо-швейцарската програма след деветгодишно усилия вече приключва в България. В момента големият въпрос е това, което е постигнато по проекта, да продължи да се използва и да е полезно за хората, обясни швейцарският посланик у нас Н. Пр. Мюриел Берсе Коен.

Кметът на район Източен Николай Чунчуков обеща тези дейности да продължат да съществуват, а общината да ги финансира, тъй като са много важни за Пловдив.

Сградата на образователния център е в общия двор на НУ Кирил Некатриев и СУ Найден Геров.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм