Пловдивските лекари се обявиха за незабавно свикване на събор на БЛС

Автор:
Сряда, 29 Октомври 2008 11:22

Александър Константинов се срещна с разширения УС на Районната колегия

Автор plovdiv-online

Image
Д-р Сакакушев
Image
Инж. Константинов
Управителният съвет на Районна Колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив, прие единодушно на свое заседание на 28 октомври 2008 г. Декларация в подкрепа на исканията на десетки Лекарски Колегии в страната за максимално бързо свикване на отчетно-изборен събор на БЛС. „Забавянето на избора на ново ръководство отключва деструктивни процеси в самата организация и улеснява атаките срещу съюза и цялото лекарско съсловие”, заявяват в декларация пловдивските лекари.

Документът беше внесен за разглеждане в УС на РК на БЛС от главния секретар на организацията д-р Златко Илиев и подкрепен включително и от двамата зам.-председатели на БЛС д-р Георги Сакакушев и д-р Георги Кръстев.

Преди това членовете на УС и шефовете на общински здравни заведения се срещнаха с новия зам.-кмет, в чийто ресор е здравеопазването, г-н Александър Константинов. Константинов се представи пред разширения УС като съученик на председателя на Районната колегия – Пловдив, д-р Георги Сакакушев от бившата гимназия „Лиляна Димитрова”. Той каза, че е свързан с лекарското съсловие не просто като пациент, каквито сме всички, но и чрез снаха си американка, която е анестезиолог в болничен център в Чикаго, Илинойс.

„Знам, че няма да ни е лесна работата от нещата, с които вече се запознах”, каза Ал. Константинов. „Но аз предпочитам вместо големи стратегии да работим един по един по проблемите на всеки от вас”.

Според Александър Константинов Общината не трябва да печели от здравните заведения, които са общинска собственост. „Целта на тези заведения е да лекуват хората и да правят това във все по-добри условия, като реинвестират печалбата си”, заяви Константинов.

В същото време той даде пример с Белодробна болница, където и наскоро Община Пловдив наля над половин милион лева, а само половината пациенти, минаващи от там, са пловдивчани. Другите общини обаче не поемат част от разхода, позовавайки се на липса на нормативни документи за това.

Според Константинов държавата не иска да поеме нито една общинска лечебница. Този период беше изтърват през 1995-6 г. от Пловдив, когато тогавашният кмет Спас Гърневски отказа идеята някои общински здравници да ставан държавни. Ако това беше станало,сега проблем с Белодробна болница нямаше да има.

Що се отнася до евентуалната приватизация на лечебни заведения, според Ал. Константинов това няма да се случи поне до изборите през 2009 г. Шефката на Здравната комисия в ОбС д-р Лилия Учкунова заявява, че ДКЦ-тата ще се приватизират, но освен да го казва, не е инициирала нито един ред по този въпрос, даде пример Ал. Константинов.

Всъщност приватизация на дейностите има, заключи той. Общинското в едно ДКЦ вече е само сградата, заключи г-н Константинов.

Той се обяви още против идеята в Пловдив по подобие на София да се създаде Медицински холдинг, който да обедини здравните заведения. „Като събереш болен със здрав, не стават двама здрави, а по-скоро обратното”, пошегува се Ал. Константинов. „Това го знаете по-добре и от мен”.

На въпроса „Ще има ли в Пловдив училищно здравеопазване?”, ресорният началник в общината отвърна, че няма отговор. „Кой ще плаща? Как ще задължим родителите да запишат децата си при училищния лекар, а не при сегашното им джипи?”, попита риторично Ал. Константинов.

Той пое ангажимент пред председателя на Районната колегия д-р Сакакушев да организира среща между Управителния съвет на съсловието и Здравната комисия в Общинския съвет.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм