30 млн. инжекция за закъсалите болници

Автор:
Събота, 09 Февруари 2019 12:12
Министър Кирил Ананиев Министър Кирил Ананиев

30 милиона лева допълнително ще бъдат осигурени за общинските и областните болници. Общо допълнителната сума през годината за близо 100-те общински и държавни болници в криза е 66 милиона лева, като 30-те милиона са вече осигурени за спешни плащания идната седмица.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и представители на организациите на лечебните заведения.

По думите на министър Ананиев от тази сума 18 млн.лв. ще бъдат заделени за общинските болници като в критично състояние сред тях са МБАЛ Свети Мина в Пловдив и Карловската болница, а останалите 12 млн.лв. - за областните.

Председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев изказа своята удовлетвореност от срещата. Това за нас е първа стъпка в правилна посока, допълни той.

От Българския лекарски съюз също приветстваха новината.

Допълнителните средства ще бъдат осигурени от държавния бюджет, уточни министър Ананиев и припомни, че към момента за общинските и областните болници в бюджета на НЗОК и в бюджета на Министерството на здравеопазването са заложени други 36 млн.лв.

От тях 28 млн.лв ще бъдат за общинските, останалите - за областните болници.

С този ресурс ще може да се увеличат заплатите в лечебните заведения, като в общинските болници се очаква да бъде в размер на 25-40 процента, а в областните ще бъде 10-15 процента, тъй като те имат по-голямо усвояване на средства от НЗОК, обясни Ананиев.

По време на срещата е било постигнато съгласие за съвместна работа за преструктуриране на общинските болници, за да се повиши ефективността на работата им.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм