Учителката по танци в Pulse Fitness & Spa Plovdiv може да научи всеки на хоро

Автор:
Вторник, 23 Октомври 2018 07:49
Учителката по танци в Pulse Fitness & Spa Plovdiv може да научи всеки на хоро

Християна: Не познавам човек, стъпил в залата за танци и спрял след една репетиция

2-годишният й кокершпаньол Айра танцува с нея като разучава ново хоро

Чаровната и лъчезарна преподавателка по народни танци в Pulse Fitness & Spa Plovdiv Християна Червенска /25/ печели овации не само в залата, но и в класната стая и на сцената.
Освен, че преподава народни танци, Християна е и учител на първокласници в начално училище в Пловдив, а в свободното си време играе във фолклорни танцови спектакли.
20-те часа танци на седмица не само, че не я изтощават, но я зареждат безкрайно много.

„Не мога без постоянната позитивна емоция, която ми дава преподаването на танци в Pulse Fitness & Spa Plovdiv, защото това за мен е удоволствие, а не работа.“, казва Християна.

Тя се запалва по народния фолклор от баща си, който е танцувал в ансамбъл „Мадара“.

„Татко винаги е държал на семейните ценности. Той ме е възпитал да спазвам българските традиции и да почитам семейството си.“, казва младата жена.

Още на 6 години тя започва да посещава детска танцова школа „Хорце“ в родния си Разград.

Тя и до днес помни първия си учител Живко Жечев, който я е научил на „А“ и „Б“ в народните танци.

„На него дължа любовта си към танците, той ми е и левия и десния крак.“, споделя Християна.

В 7-ми клас тя се включва в Средношколска формация „Капански ансамбъл“.

Междувременно я приемат в езикова гимназия „Екзарх Йосиф“ с немски и английски.

Никога няма да забрави зимата, през която се подхлъзва на леда, пада и получава фрактура на опашката.

„Бях принудена за 3 месеца да спра танците. Това беше един от най-ужасните периоди в живота ми - чувствах се половин човек.“, връща лентата Християна.

Веднага след като лекарите й позволяват, обаче тя се връща към танцуването.

В началото е трудно, защото има болка, но това не я спира.

До края на гимназията, в продължение на около година и половин, Християна играе с Държавен Капански ансамбъл Разград.

Паралелно с танцуването, се увеличава и жаждата й за нови знания във фолклора.

Решава, че ще учи в АМТИИ в Пловдив, където я приемат от раз в специалност „Българска народна хореография“.

След 4 години тя се дипломира като хореограф-педагог.

В Пловдив за пръв път започва да танцува в професионална танцова формация и да води танцова школа. Когато е в една от формациите в Пловдив, научава и фолклора на останалите балкански държави, като най-сложни се оказват танците на Турция.
Тя никога няма да забрави как след едно участие във фолклорна програма на лекарски форум една от организаторките извиква ансамбъла на сцената.

„Искам така, както те вършат работата си със сърце и душа, и вие да го правите по същия начин и да се вижда желанието в очите ви.“, обръща се жената към докторите, които се изправят на крака, за да ги аплодират.
„Помня го този момент, защото в мигове като този осъзнаваш, че всичко има смисъл.“, изтъква Християна.

Тя дава пример с предишната си работа във фармацевтична фирма, която въпреки сигурността, стабилността и доброто възнаграждение, не й носи удовлетворение.
Това е и основната причина да напусне и да се заеме с преподаването.
„За удовлетворения човек работата е хоби. В това отношение аз съм благословена, защото преподаването на танци в Pulse Fitness & Spa Plovdiv ме прави безкрайно щастлива.“, категорична е Християна.

„Фолклорът учи човек да уважава корените и произхода си и в голяма степен е допринесъл за запазване на българския род. Изучаването на хора от всички географски области разширява кръгозора и мирогледа.“, смята Християна.
Дори 2-годишният й кокершпаньол Айра, като стопанката си, е пристрастен по фолклора.

„Когато разучавам за пръв път стъпките на някое хоро, Айра скача заедно с мен и мята опашка.“, смее се Християна.

„Фолклорът е храна за душата. Когато танцувам се пренасям в друг свят, забравям битовизмите и ежедневието, не мисля за нищо, отдавам се на ритъма на танца, наслаждавам се, дори изпадам в нирвана.“, признава Християна.

За нея е изключително важно, че вижда страстта към танците в очите на хората, които обучава.

Тя е научавала и на най-сложните народни танци дори хора, които смятат за себе си, че са „с два леви крака“ и „пълно дърво“.

Случвало се е даже чужденци, които за разлика от българите, не са откърмени с родния фолклор, в средата на часа вече да танцуват Право хоро.

При една от първите си репетиции Pulse Fitness & Spa Plovdiv мъж й споделя, че винаги е искал да се научи да играе хоро, но досега не се е осмелявал.

Християна го кани в часа си, а в края му той вече може да играе Пиринско хоро, две хора от Северняшката област, Ганкино и Пайдушко. Той излиза въодушевен и обещава да дойде и следващия път.

„Няма човек, който да не може да танцува. Всеки има някакъв ритъм в себе си и трябва просто да го открие. Всеки ще се научи, стига да има желание и да дойде поне веднъж в танцовата зала. Не познавам някой, който е спрял с една репетиция. Хората виждат, че има емоция, сърцето им затуптява с ритъма на съответното хоро и няма как да не се пристрастят.“, категорична е Християна.

Тя съветва всички, които се колебаят да опитат.

През годините е срещала различни хора, но общото между тях е, че след часа по танци те забравят напълно за проблемите си и си тръгват доволни и пълни с позитивна енергия.

Всеки, който иска да промени себе си и живота си, може да го направи в Pulse Fitness & Spa Plovdiv на ул. „ Цанко Дюстабанов“ № 63.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм