Сутрин или вечер: Кога е най-добре да тренираме?

Автор:
Петък, 15 Юни 2018 12:35
Сутрин или вечер: Кога е най-добре да тренираме?

Това е въпрос, на който трудно можем да дадем отговор. Дори науката се разделя на две що се отнася до този въпрос. Изследване показва, че когато правим упражнения на гладно, изгаряме мастните депа, вместо въглехидратите от храната. Освен това спортуването сутрин води до увеличаване на енергията, зареждане и ободряване за останалата част от деня. Сутрешната тренировка раздвижва метаболизма и по този начин спомага за активното горене на калории през целия ден, изброяват предимствата на ранните тренировки от екипа на PULSE FITNESS & SPA PLOVDIV.

Според други проучвания е по-добре да се тренира вечер, защото тогава мускулите имат повече енергия и сила и растат по-бързо. Освен това хората, които тренират силово вечер, се радват на по-качествен сън в сравнение с тези, които залагат на сутрешните или следобедните натоварвания, посочват плюсовете на вечерните упражнения експерти от PULSE FITNESS & SPA PLOVDIV.

Те дават за пример изследване на френската лаборатория INSERM, която проучва 10 мъже в добро здраве, трениращи през интервали от 4 часа между 6 сутринта и 10 вечерта. Най-високите нива на мускулно съкращение (тоест сила) били наблюдавани вечер, а най-ниските - сутрин. Изследователите забелязали и взаимовръзка между телесната температура и силата. Според тях телесната температура и метаболизмът са най-високи около 4 следобед, което предизвиква мускулните клетки да работят с максималния си капацитет през вечерната тренировка.

И все пак науката и специалистите в областта не могат да дадат категоричен отговор на въпроса сутрин или вечер да спортуваме. Истината е, че няма правилен час, в който да тренирате. Всичко зависи от свободното ви време и вътрешния ви часовник.Някои са ранобудни птици, а други едва стават за работа, така че открийте времето, в което лично вие се чувствате най-добре да посетите фитнес клуба или някоя групова тренировка и започнете да спортувате, ако все още не сте, съветват от PULSE FITNESS & SPA PLOVDIV.

От най-посещавания фитнес в града са направили списък с ползите, които носят двата вида тренировка. Всеки може да прецени и избере тази, която ще пасне на начина му на живот.

Тренировки сутрин:

Стриктен режим и последователност

Ако тренировката е първото нещо, което правите рано сутрин, това ще ви помогне да влезете в правилен и постоянен режим. Тренировките сутрин повишават нивото на серотонин, а ниските нива на този хормон са причина за много депресивни състояния. Освен това ако тренирате сутрин, ще разполагате с остатъка от деня след като приключите работните си ангажименти. Тренировката в ранните часове гарантирано ни тонизира повече от вечерната. Тялото се събужда по-бързо и по този начин сме по-енергични, по-съсредоточени, по-продуктивни и по-подготвени да посрещнем предизвикателствата.

Пространство

Друг плюс на сутрешните тренировки е, че фитнес клубовете обикновено са по-празни по това време от деня. В случай, че сте избрали фитнеса, вероятно сте забелязали, че най-много хора тренират в периода между 17:00 и 20:00 часа. Тренировките сутрин са по-приятни и по-ефективни именно, защото в ранните часове на деня няма толкова голям наплив от хора и можете да се насладите на спокойствието в клуба.

Здравословна закуска

Тренировката сутрин ще ви подтикне да спазвате здравословни хранителни навици през целия ден - иначе защо бихте станали в 6 сутринта?! След интензивна сутрешна тренировка ще се нуждаете от засищаща и енергийна закуска. Наблягайте на белтъците от 2 варени яйца, кисело мляко с овесени ядки (без сушени плодове) или филийка пълнозърнест хляб с парче авокадо и пуешко филе. Не забравяйте и да се хидратирате добре.

Упражнения

Ако следваме логиката на учените, че вечер се трупа повече мускулна маса, то кардиото е вашата тренировка рано сутрин. Когато тренирате на пътеката или велоергометър рано сутрин, ще горите много калории и ще губите излишни сантиметри. Разнообразявайте фитнес тренировката с йога или пилатес и ще видите ефект в рамките на месец.

Тренировки вечер:

Настройка

Някои хора просто не се чувстват добре, когато се налага да стават рано. А сутрешната тренировка изисква много по-ранно събуждане, отколкото за работа. Ако и вие сте от тези хора, вероятно трябва да изберете да тренирате вечер. Когато човек се чувства уморен и неспособен за концентрация сутрин, това ще се отрази негативно на физическото му състояние и способността му да тренира. Може дори да доведе до травми по невнимание и липса на координация.

Разнообразие

Вечерта е времето, когато фитнес клубовете предлагат по-голямо разнообразие от различни класове, които може да посещавате. Това увеличава и вашия шанс да откриете точната тренировка, от която се нуждаете и която ви допада най-много. Можете да редувате персоналната тренировка с групово занимание по спининг, TapOut или кросфит. А пък, ако обичате да чувствате стълпотворение от хора около себе си, със сигурност ще го откриете вечер, когато фитнес клубовете са пълни.

По-малко стрес

Често трупането на излишни килограми се дължи на стреса, който ни заобикаля ежедневно. Както знаем обаче, тренировката е чудесен начин човек да се освободи от стреса и излишното напрежение, и да се почувстваме по-добре. Едно от предимствата на тренировката вечер е, че тя помага да намалите стреса и напрежението, натрупани през деня в офиса. Така ще се приберете вкъщи щастливи и заредени с енергия.

Упражнения

Вече стана ясно, че мускулите се изграждат най-добре вечер. Интервалът между 18 и 20 часа е най-ефективен, защото тогава мускулите растат. Това означава, че упражненията с тежести са по-подходящи за вечерните тренировки, ако искате да се възползвате максимално от естествените си физиологични процеси. Няма да сбъркате, ако изберете да тренирате силово след работа, но задължително ще трябва да комбинирате с богата на фибри и протеини храна, ако искате да постигнете добре оформена коремна преса или секси дупе.

Ето и равносметката.

Тренировките сутрин

Време за тренировки: От 6:30 до 8:30 часа.

Предимства:

Подходящи за кардио упражнения

Поддържат метаболизма висок през целия ден

Помагат за сваляне на излишните килограми

Дават възможност за почивка и други ангажименти след работа

Недостатъци:

Не са толкова ефективни при изграждането на мускулна маса

Подходящи само за ранобудните

Тренировките вечер

Време за тренировки: От 18:00 до 22:00 часа.

Предимства:

Подходящи за силови упражнения

Подпомагат растежа на мускулите

Свалят натрупания през деня стрес

Не налагат ранно ставане

Недостатъци:

Ограничава възможността за почивка и други ангажименти след работа

Неподходящи за тези, които търсят уединение

Изборът е ваш. Пробвайте едните, а след това и другите, или се спрете категорично само на един вариант. Важното е да поддържате тялото си здраво, а то ще ви бъде безкрайно признателно без значение дали ще изберете сутрешните или вечерни тренировки.

Треньорският екип на PULSE FITNESS & SPA PLOVDIV е винаги насреща за съвети и помощ на ул. „Цанко Дюстабанов“ № 63.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм