Шефът на груповите занимания в Пулс – лекоатлет, футболист, дизайнер и фен на театъра!

Автор:
Вторник, 27 Февруари 2018 14:44
Шефът на груповите занимания в Пулс – лекоатлет, футболист, дизайнер и фен на театъра!

Александър Вулев: Спортът е здраве, силата е в постоянството!

Републикански шампион на спринт и дълъг скок, футболист в Ботев Пд, дизайнер на дрехи, брилянтен треньор, почитател на театъра и най-вече човек, готов винаги да помогне на всеки.

Това са само малка част от нещата, които могат да се кажат за шефа на груповите занимания в Pulse Fitness & Spa Plovdiv Александър Вулев /32/.

Признавам си, че при първата ни среща, невинното му, почти херувимско излъчване, успява да ме заблуди, че в него се крие диктатор в треньорска униформа.

Това блажено неведение продължава точно до първата ми тренировка по спининг при Алекс, след която екипът ми спокойно можеше да бъде изцеден от пот.

Именно талантът да извлече максимума от всеки, умението му да мотивира, както и впечатляващите резултати, които постигат редовно влизащите в часовете му по спининг, боди пъмп, кросфит и тап аут, са основните причини, колелата и местата за тях да са резервирани поне 20 минути преди старта им.

При Алекс слаба тренировка няма! До този единодушен извод, изразяван много пъти и в съблекалните, са стигнали постоянните посетители на груповите му занимания.

Първо и най-важно условие за него е хората, които тренира, да не получават травми.

Ако някой не прави упражненията както трябва, той задължително го поправя и показва, колкото пъти се налага, докато усвои правилния начин.

Когато вижда, че не можеш повече, те оставя да си починеш.

За сметка на това, е безкомпромисен към тези, които мързелуват или просто са решили да си спестят спринтовете и тежестта на натоварване при спининга.

Веднъж си спомням, че заради подобни номера, изпълнихме командата „Газ“ 7 пъти един след друг.

Трениращите в групите на Алекс са хора от най-различни възрастови групи – от 18 до 65 г., като в горната скала е семейство американци, което не пропуска занимание по спининг.

„Груповите тренировки са популярни и набират все по-голяма скорост не само у нас, но и в цял свят, защото развиват хармонично всички мускулни групи и са изключително подходящи за хора, които работят много и разполагат с лимитирано време за спорт.“, категоричен е Александър Вулев.

Той идва от професионалния спорт. Още когато е на 6 години, баща му го записва на тенис на корт.

Пак татко му, бивш съдия по тенис на корт, е генератор на идеята на 9 години той да започне да тренира лека атлетика.

Там среща един от хората, оставили дълбока следа в живота му – треньора си Румен Йоцов, който е треньор по лека атлетика и на Ива Пранджева.

Неведнъж Алекс е на пистата с нея, както и със Стефка Костадинова и Николай Петров.

„Атлетите са доста по-емоционални, отколкото състезателите в останалите дисциплини. Леката атлетика създава характер. Трениращите се готвят за 2 състезания в годината и ако преди някое от тях, се контузиш, или се напиеш– 4 месеца тренировки отиват буквално в историята.“, допълва Алекс.

На 10 години той започва да играе футбол, като паралелно продължава и с леката атлетика. Във футбола среща и вторият човек, белязал живота му с трайна диря - най-добрият методист в България Митко Джоров.

„Той винаги намира точния баланс, така че спортистът да не се изхаби и да не прегори. Джоров създава футболисти от деца, след като получат знания и умения за защита, нападение и халфова линия и минат през юношеския и стигнат до мъжкия отбор.“, споделя Алекс.

Футболният тим на Митко Джоров е от 32-ма души и учи ан блок в спортна паралелка в СОУ „Цар Симеон Велики“.

Другите отбори им се смеят, че имат тетрадки по футбол. В тях обаче те си записват важни неща, като например какво се постига с дадено упражнение, а не то да се прави по единствената логика „Защото така каза треньора“.
Целта на Джоров е не само да подготви качествени футболисти, но и бъдещи треньори и мениджъри.

„Той държеше ние да не сме като останалите спортисти, които говорят с клишета и ни даваше страхотен личен пример. От него съм наследил това винаги да си търся грешките и да се уча от тях.“ , казва Алекс.
От него е усвоил и това да обяснява подробно на хората, които тренира, защо упражнението трябва да се изпълни по точно определен начин и за какво помага то.

Близо 10 години Александър е нападател и вратар в юношеския и в мъжкия отбор на Ботев Пд.
На 16 години става републикански шампион на спринтове от 60, 100 и 200 метра и на дълъг скок.

Веднага след това му предстои тежък избор – трябва да реши дали да продължи бъдещето си като лекоатлет или футболист.

Спонсори и представители на националния отбор по лека атлетика му предлагат да живее и тренира в София.
Александър обаче отказва, защото „когато си горе на стълбичката си сам, вярно най-добрия си, но няма с кого да споделиш победата“.

Решава, че ще се развива в отборния спорт, защото и върховите постижения, и загубите се изживяват заедно със съотборниците.
Футболът и леката атлетика не са единствените области, в които Алекс има талант - той рисува толкова добре, че учителката в началното училище му предрича кариера на дизайнер.

Даже, когато съучениците му не могат да нарисуват картините си, тя ги праща при него, за да им помогне.
В края на 7-ми клас Алекс решава да кандидатства „Моделиране и конструиране на облекло“ в Професионалната гимназия по облекло „Ана Май“.
Това е първото и единственото му желание, а родителите му изпадат в шок, когато им заявява, че ако не го приемат там, няма да учи нищо.

Не само, че влиза, но става един от най-добрите в технология на облеклото. Заради спорта отсъства и пропуска много от часовете, но въпреки това, винаги прави дрехата без грешка.

В гимназията се заражда и страстта на Алекс към театъра.

Учителката му по български език и литература започва да води учениците редовно на различни постановки.
В началото стимулът е, че така скатават училището.

Постепенно Алекс се увлича от магията на сцената и не пропуска представление.

Другият човек в неговия живот, който му показва очарованието на театъра, е известният български артист проф. д-р Александър Илиев – Саша, който се занимава с пантомима, кино, театър, танц, йога, владее 12 бойни изкуства, говори 21 езика, сред които санскрит и древни азиатски езици, свири на над 40 музикални инструмента, преподавател е в един от най-престижните университети за изкуства в САЩ – “Карнеги Мелън” и има над 25 000 студенти по целия свят.

Той е приятел на баща му и още при първата си среща с него, Алекс е завладян от присъствието му.
Професорът-ерудит култивира любовта му към драмата и затова има ли свободно време, той задължително си купува билет за театрална постановка.

Заради постоянните лагери и тренировки, последните 2 години от гимназията, Александър изкарва като частен ученик.
Веднага след като завършва, се хваща на бас с треньора си по футбол Митко Джоров, че може да прави скици, да крои и да шие.

Заради облога, а и за да си купи скъпи маратонки, започва работа във фирма за производство на дрехи. За един месец скроява и ушива 2 панталона и 3 фланелки. Братът на собственичката на фирмата толкова харесва едната тениска, че сменя с нея собствената си на Кавали, и не я сваля една седмица от гърба си.

На 18 години предлагат на Александър да стане нападател в немския „Розенхайм“ – отборът, в който е започнал кариерата си Бастиан Швайнщайгер – един от най-добрите футболисти в последното десетилетие, играл в Байерн Мюнхен, Мнчестер Юнайтед и Чикаго Файер.

Проблем се оказва издаването на работна виза - тогава България все още не е член на ЕС.
През 2006 е пред договор с мъжкия отбор на Ботев Пд.

Предвещават му уникално бъдеще като вратар, но на него тази позиция не му допада, затова отказва.
Предлагат му да влезе в Черноморец Бургас, който тогава е в „А“ група, даже играе контрола с тях.

Не му харесва целенасочената стратегия, с която тимът губи мачове – вероятно това е и една от причините той вече да не съществува.
След като се връща от Бургас, Александър е толкова разочарован от българския футбол, че на следващия ден събира в две големи чанти цялата си футболна екипировка и я раздава на децата в квартала.
„Не си оставих дори един екип и маратонки, с които да поритам в махалата.“, спомня си той.

По фитнеса го запалват негови приятели от Спортното училище.

По 7-8 момчета постоянно го следват в кварталната фитнес зала, като разчитат на това той да ги тренира.

След като помага на няколко души, Алекс започва да чете и да се интересува.

Пробва ефекта от дадено упражнение първо на себе си, а после и на приятелите си.
Записва курс за инструктор по спининг в румънското училище MOVE ONE, където се обучават само хора със сертификат за персонален треньор.

„Искат готов спортист, подготвен физически и теоретично, като там ти дават само подправките – тайната как се случва всичко.“, обяснява Алекс.
Школата е изключително авторитетна и сертификатът от нея дава право на работа в цял свят.
Въпреки, че спинингът е измислен в Щатите, американка и мексиканка също са на обучение в MOVE ONE.

Алекс посещава заниманията заедно с шампион на Румъния по спининг, професионален баскетболист и инструктор по денсаеробика.

Треньорите по кросфит и ТRX /Total Resistance Exercise/ в MOVE ONE са обучени от американци, подготвяли и американските спецчасти, откъдето са заимствани двата вида тренировки.

Курсът е интензивен – всеки ден по 11 часа лекции и тренировки.

„Следва финален изпит, който без значение от сумата, която си платил, ако не вземеш, ти казват с усмивка: Ела когато се подготвиш!“, разказва Алекс.

Преди да започне в Pulse Fitness & Spa Plovdiv, той отказва предложения за работа в големи фитнесцентрове в Атина и Лион, както и в две известни вериги в София, едната от които – международна.

В работата си той се ръководи от веруюто, че трябва да помага на хората.

„За мен силата е в постоянството – да вдигнеш над средното ниво мускулното си здраве и да го поддържаш много години.“, отбелязва Алекс.

Негов кумир е легендарният ямайски лекоатлет и спринтьор Юсеин Болт, известен с прозвището „Мълнията“, който има 11 златни медала от световни първенства и 8 - от три последователни олимпийски игри.

„Той тренира 365 дни в годината, което значи на Коледа, на Великден и на рождения си ден.“, дава пример шефът на груповите занимания в Pulse Fitness & Spa Plovdiv.

„За да опознае един човек в начина му на тренировка, инструкторът трябва да е всеки ден в залата с него, в продължение на поне 6 месеца. Задължително е спортуващите да имат доверие на треньора си и да си паснат с него, за да може той да им предаде знанията и опита си. Инструкторът трябва да е психолог преди всичко. Може да е качествен спортист, но когато не може да стимулира хората да извлекат максимума от себе си, не е успешен.“ , подчертава Алекс.

Той не е от треньорите, чиято цел е да променят изцяло живота на трениращите.

„Те идват в залата да разпуснат, да се почувстват по-енергични и здрави. Не трябва да сменяме начина им на живот, а да добавяме нови неща.“, казва Алекс.

Според него не е удачно обикновени хора, които имат ежедневие, семейства, бизнес и деца да спазват режим като на културисти.

Няма ефект и от готовите диети и спортни програми, които се предлагат в интернет.

„Няма нещо – хранителен режим, упражнение или методика в спорта, което да работи за всички. По-скоро ще проработи за един, а за други 10-не.“, смята шефът на груповите тренировки .

„Снимките в нета на тренировки, клипове и селфита на фитнес модели и бодибилдъри създават напълно нереална представа на хората, защото им налагат мнението, че всеки един може да изглежда като тях, ако яде точно определени храни и се лишава от други, прави посочените от тях упражнения и вдига тежести каквито и те. На някои ще им се случи тази промяна, но на други – не.“, изтъква Алекс.

„Всеки има любими храни и няма как да му промиеш мозъка, че това не му харесва, независимо дали става дума за сладко, месо или пица. Вредно и неестествено е да караш хората да се отказват от нещата, които ги правят щастливи. Човек трябва да си намери мярката - примерно, след като е хапнал шоколад, да компенсира със салата на следващото хранене.“, посочва шефът на груповите занимания в Pulse Fitness & Spa Plovdiv.

За него спортът е преди всичко здраве, защото „генетиката на всеки човек е различна, но целта на тренировките е хората да се чувстват по-добре.“

„Добрият инструктор не демонстрира мускули и перки, а показва на хората, че е напълно възможно да постигнат неговата форма. Процесът, обаче е двустранен-колкото даваш в залата, толкова и получаваш. Няма как да даваш минимума и да искаш чудеса. Не може човек, който години наред не е спортувал, всеки уикенд стои на големи маси и поглъща огромни количества храна, в комбинация с алкохол, да свали натрупаните килограми за 3 месеца. Организмът системно се деформира, а метаболизмът се забавя. Една кола, като я караш непрекъснато с 200 км в час, се разваля. Сменят й накладките и е готова, но това няма как да стане с човешкото тяло. То работи с едни и същи части и като изхабиш нещо, трябва да започнеш да го възвръщаш постепенно, малко по малко. Нещата трябва да се случват бавно, стъпка по стъпка, за да се намали процента риск.“, пояснява шефът на груповите занимания в Pulse Fitness & Spa Plovdiv.

Според него хората, които дойдат в залата, трябва да са наясно с целта, която искат да постигнат, както и какво са готови да жертват за нея.

„Аз 10 години се опитвам да сваля една секунда от времето си на 100 метра, а те искат за 3 месеца да изглеждат като гръцки богове. Не съм скулптор.“, заключава шеговито Алекс.

Той се възхищава на начина на работа на колегите си-инструкторите Чудомир Григоров и Асан Ибишев.

Алекс е признателен и на двамата, защото „освен, че са прекрасни треньори, винаги са ми давали изчерпателна информация за детайли от работата, които са ме интересували.“

„Всеки с пари може да направи фитнес, въпросът е дали и доколко той ще помага на хората. Всички групови треньори в Pulse Fitness & Spa Plovdiv освен първоначалното обучение, са изкарали и допълнително, при 15-те най-добри инструктори в България по групови занимания.“, обяснява Алекс.

Той има 20 тренировки на седмица, като всяка от тях се посещава поне от 25 души или 500 на седмица.

В часовете си по боди пъмп и спининг е вкарал много елементи от леката атлетика, защото „това е не само полезно за хората, но и прави тренировките по-динамични и интересни.“

Алекс разказва с възхищение за италианска група военни, която миналото лято всяка вечер влиза в груповите му заниманя по кросфит и спининг в Pulse Fitness & Spa Plovdiv.

Италианците са от 25 до 50-годишни, нямат преси и бицепси, но са слаби и имат качества.

Не може да повярва, когато се опитва да даде „жега“ на един от тях и той му казва, че е на 50 години.

„Имаха лимит и баланс и в храненето, и в тренировките. Те са се запазили млади и жизнени, защото имат като даденост, че всеки ден трябва да направят нещо за себе си. Това като стане цикъл - изгражда качество с годините. Тогава се прави квалитетен мускул, а не само визия.Това ме впечатлява, а не някой, който за 3 месеца е направил коремна преса и са му се надули ръцете.“, признава Алекс.

Той е горд със своя възпитаничка - 28-годишна жена, която тренира с него 6 месеца. Първоначално момичето посещава часовете му по спининг, а после започва и персонални тренировки с него. Спортът за нея не е удовлетворение и радост, а единствено и само средство, за да постигне перфектната коремна преса.

Алекс целенасочено се опитва да направи така, че тренировките да й доставят удоволствие и успява.

Жената дотолкова се пристрастява към физическите упражнения, че дори се записва и печели кросфит състезание в София за преодоляване на 8 километра пресечена местност с препятствия-лазене под бодлива тел, теглене на автомобилни гуми, качване по въжета, патешко ходене с торба пясък от 50 кг, качване на високи стени и ориентиране.

Силата на един човек не е да вдигне 200 кг от лежанка, защото винаги ще има някой, който ще вдигне повече, ще скочи по-високо, ще направи нещо повече. За мен истинската сила е да си контролираш тялото и всяка една мускулна група в него, да си здрав и дълголетен.“, отбелязва Алекс.

Той помага на свой приятел, бивш футболист, качил доста килограми, след като е излязъл от активния спорт.

Мъжът започва да посещава часовете му по спининг, на два пъти вдига кръвно, на два пъти е пред припадане, но в крайна сметка, след месеци тренировки, сваля корема и казва, че се чувства на 18 г.

Понеже му липсва лекоатлетическата писта, Алекс понякога прави спринтове на тази пред Спортното училище.

При един от тях, докато тича, не забелязва, че семейство с две момчета го наблюдава с огромен интерес.

След като приключва тренировката си, бащата отива да говори с него.

Обяснява му, че няколко години всячески се е опитвал да накара двамата си сина да спортуват, молил ги е, убеждавал ги е, но те категорчно отказвали и били непреклонни.

След като го гледали повече от час как спринтира, обаче отсекли: Искаме да тренираме като баткото.

Алекс дава на мъжа телефоните на треньори по лека атлетика и се чувства безкрайно щастлив от факта, че е успял да увлече 2 деца по спорта.

Всеки, който иска да промени себе си и живота си, може да го направи в Pulse Fitness & Spa Plovdiv на ул. „ Цанко Дюстабанов“ № 63.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Стан

    Посещавам спининг и съм бил на неговите други групови тренировки и винаги е обръщал внимание на всички и е доста забавен някой пъти също. Пулс трябва да се гордеят че работи при тях.

  • Десислава Колева

    Страхотно интервю и статия. Сега разбирам част от приятната лудост ;) на Алекс! Спортът изисква огромна воля и дисциплина и трябва да бъде оценен подобаващо! Успех момче! Адмирации!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм