22 млн. деца в Европа с наднормено тегло, 5 млн. - направо тлъсти

Автор:
Четвъртък, 25 Септември 2008 19:52

Автор plovdiv-online 

Image22 млн. деца страдат от наднормено тегло, други 5 млн. от затлъстяване. Това е Европа днес, като до 2010 г. тази тенденция ще се увеличи, съобщават от Брюксел.

Европарламентът прие с огромно мнозинство от 536 гласа "за" и 37 "против" доклада на Alessandro Foglietta (СЕН, Италия). В него се констатира, че заболяванията, свързани с наднорменото тегло, затлъстяването и режима на хранене, се превръщат в нарастваща епидемия и са сред основните причини за смъртността и заболеваемостта в Европа.

Според данните на Световната здравна организация повече от 50% от пълнолетното население в Европа страда от наднормено тегло или затлъстяване, като над 6% от разходите за здравеопазване в някои държави-членки са за заболявания, свързани с тях.

Проблемът за общественото здравеопазване е изключително сериозен, тъй като наднорменото тегло и затлъстяването са научно признати като един от основните предвестници на някои хронични заболявания, като сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2. В този контекст ЕП отправя призив към държавите-членки да признаят затлъстяването като хронично заболяване и изтъква, че "всеобхватният подход на много равнища е най-добрият начин за борба със затлъстяването сред населението на ЕС". Депутатите отбелязват също така, че съществуват множество европейски програми (за научни изследвания, здраве, образование, обучение през целия живот), които могат да спомогнат за справяне с това "истинско бедствие".

Депутатите подчертават, че при страдащите от затлъстяване деца вероятността да се превърнат в страдащи от затлъстяване възрастни е по-голяма и затова според тях трябва да се даде предимство на борбата със затлъстяването от най-ранна възраст. Според доклада е необходимо физическата активност и балансираното хранене да бъдат съставна част от поведението на децата.

ЕП изисква също така да се контролира и подобри качеството на храната и хранителните стандарти в училищата и детските градини, като препоръчва да продължи безплатното предоставяне на плодове и зеленчуци на училищата и да се въведе проект под егидата на ЕС „плод в училищата“ (подобно на настоящата програма за мляко). Депутатите смятат, че размерът на порциите трябва да бъде в съответствие с потребностите на децата и в тях трябва да бъдат включени повече плодове и зеленчуци.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм