Христо Карамфилов възстанови футболист след тежка травма

Автор:
Неделя, 21 Януари 2018 12:06
Момчил Цветанов и Христо Карамфилов Момчил Цветанов и Христо Карамфилов


Професионален футболист се възстанови след тежка травма на коляното с тренировки с Христо Карамфилов, персонален треньор във фитнесцентър „Пулс“ и специалист по изготвяне на хранителни режими и спортно хранене с диплома от N.A.F.A. /Северноамериканска фитнесакадемия/.

Момчил Цветанов/27/ е играл за отборите на Спартак Плевен, Литекс, Ботев, ЦСКА и Верея Стара Загора.

От 6 месеца е външен халф в тима на „Стал Миелец“, в полския град Миелец, на 100 км от Краков.

Там получава и жестоката травма – възпаление на подкапачното сухожилие.

Болките са адски и се налага да се върне в България, за да се лекува.

След няколко месеца почивка болният крак е видимо по-малък от другия и се налага да започне възстановяване.

Разговаря с много инструктори, но единствено Христо Карамфилов се наема да го тренира до пълното му оздравяване.

Цялото семейство на Момчил са професионални спортисти - баба му – в момента на 80 г., е бивша лекоатлетка, спечелила много медали, 82-годишния му дядо е бивш дискохвъргач.

Бащата на Момчил е майстор на спорта по футбол, играл в 500 професионални срещи.

Първите спомени на футболиста са как от 5-годишен е на стадиона заедно с татко си - тогава треньор на Спартак в родния му Плевен.

В момента Цветанов старши е треньор на детска футболна школа в града.

Майката на Момчил е плувкиня и сега тренира над 100 деца по плуване в Плевен.

„Крушата не пада по-далеч от дървото. Целият ми живот мина по стадионите. От 8-годишен започнах да тренирам в Спартак Плевен. На 15 години – в 8-ми клас, заминах да играя в Литекс, където изкарах 8 години.“, спомня си Момчил.

Той има 5 купи, като четири са с Литекс и една – с ЦСКА.

„Всяка една от тях е оставила следа в живота ми, помогнала ми е да се изградя като човек и да ми покаже, че не всичко, което хвърчи се яде.“, категоричен е футболистът.

На 24 години влиза в отбора на Ботев Пловдив, където остава 1 година.

Толкова играе и за ЦСКА, където има паметни моменти.

Никога няма да забрави 24-ти май 2015 г. , в навечерието на важен мач за финал за купата на България на стадион „Васил Левски“.

„В деня преди срещата отиваме на лагер в столичен хотел в София. Точно си лягахме, когато на нашия етаж на хотела изведнъж започнаха да се пеят песни и да се ръкопляска.“ разказва Момчил.

Футболисти, треньори и кинезитерапевти излизат в коридора, където с аплодисменти ги посрещат стотина фена, дошли да окуражат любимия си отбор преди мача.

„Всички започнахме да пеем химна на ЦСКА - „Още от дете запали моето сърце“ .

Тогава феновете ни казаха много силни думи, които завинаги ще са запечатани в съзнанието ми: „Каквото и да направите утре, не забравяйте, че вие и ние сме ЦСКА, и винаги ще бъдем зад вас.“, все още се вълнува при спомена футболистът.

На следващия ден на стадиона има 40 000 армейци, които скандират „Напред напред червените“. „Целият стадион беше като врящ червенкотел. Тогава бихме Монтана с 1:0“, казва Момчил.
За него този миг ще остане неизличим спомен завинаги.

След като прекарва 6 месеца в отбора на Верея-Стара Загора, през пролетта на 2017 г. Момчил заминава за Стал Миелец, Полша, където играе вече половин година.

Той е единственият чужденец в отбора и в началото му е тегаво заради езиковата бариера. Никой от футболистите, треньорите и дори сервитьорите в ресторантите не говори английски.

„Наложи се да научи стотина думи на полски, за да мога да си поръчам за ядене, да поздравя и да питам кога сме на тренировки.“, обяснява футболистът.

В началото на октомври миналата година заради пренатоварване – прави по 150 клякания на тренировка– получава адски болки в дясното коляно.

От клуба го пускат да се върне в България, за да се възстанови напълно.

Отива при доктор Иван Василев в София, който му поставя диагнозата - възпаление на подкапачното сухожилие.

Слага му няколко инжекции и препоръчва на Момчил 3 месеца почивка.

В този период той не ходи много, дори не изкачва стълби.

След паузата обаче мускулът на дясното бедро е с видимо по-малък обем от този на лявото.

Пак по съвет на лекаря, Момчил трябва да започне леки до умерени натоварвания.

„Обиколих доста фитнеси, но нито един треньор не се нае, защото това изисква огромни усилия, упоритост и много внимателен подбор на упражненията.“ казва футболистът.

Единственият, който се нагърбва със задачата, е Христо Карамфилов.

„Обясних му за моя проблем и започнахме да работим. Ицо определяше натоварването, според това стабилно ли е коляното, имам ли болка и как се чувствам. Харесва ми, че тренировките са разнообразни, упражненията не се повтарят и работим целенасочено за горната част на бедрата. Ицо ме наблюдава дали ги изпълнявам правилно и ми обяснява какво целим с всяко едно от тях.“, пояснява Момчил.

От два месеца той е в залата с Христо всеки ден по 3 часа, като след всяка трета тренировка има ден почивка.

„Болеше ме – в началото винаги има болка. Почнахме с много леки упражнения – затрудняваше ме да избутам 5 кг, нещо което може да направи и ученик от 1-ви клас. В момента избутвам 50 кг.“, отбелязва Момчил Цветанов.

Преди старта на тренировките, при лягане, той не може да си изпъне крака от болка, сега вече няма и помен от нея - нито при скачане, нито при клякане.

Друг позитивен ефект е, че мускулът си е върнал обема и благодарение на хранителния режим, изготвен от Христо Карамфилов, Момчил е качил 2, 5 кг. мускулна маса.

От 66 кг вече е 68,5, като менюто му включва предимно протеини - най-вече телешко и пилешко, паста, ориз, картофи, плодове и ядки.

В момента е в последна фаза на тренировките за взривна сила, която дава бърз старт по време на футболен мач.

„Ицо взе доста присърце нещата, защото видя че съм отговорен и съвестен. Освен това не спираше да ме насърчава с думи „Нямаш болка. Всичко е в главата“ , като един от бисерите му е „Хайде сега, дай още едно и за мене.“, усмихва се Момчил.

Той е сигурен, че ще възстанови напълно, което означава да бяга на стадиона без да усеща болка.

„Ако си стоиш в къщи, няма кой да ти помогне, затова хората, които имат някакъв проблем, нека да дойдат и да тренират.“, категоричен е Момчил Цветанов.

Всеки, който иска да промени себе си и живота си, може да се свърже с Христо Карамфилов на телефон 0879080847, в страницата с неговото име във Фейсбук, или във фитнесцентър „Пулс“ на ул. „ Цанко Дюстабанов“ № 63. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • Свидетел

  Пълни глупости!
  Аз съм един от многото свидетели на тренировките в Пулс, точно на лицето Христо Карамфилов.
  В момента се затруднявам да избера правилните думи, които ще ви дадът ясна представа за това колко силно трябва да е въображението ти за да си представиш дори че този човек всъщност те тренира.

 • Гост

  отговори на: Свидетел

  Христо Карамфилов е не само добър треньор,но и истински добър и отдаден на работата си човек.
  При такова съчетание няма как да не се постигат прекрасни резултати в изграждането на едно здраво и хармонично тяло!

 • СВИДЕТЕЛ!

  Едно от утвърдените и уважавани имена в фитнес средите - човоек с безспорен авторитет, помогнал на много хора и продължава да го прави!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм