Здравната каса с 210 млн. дефицит

Автор:
Вторник, 22 Декември 2015 08:30
Шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов Шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов

Здравната каса приключва годината с дефицит и прехвърля отново плащания към бюджета за догодина, каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, бивш председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

НЗОК отказва да заплати надлимитна дейност от 55 млн. лв. Наред с това се прехвърлят 18,5 милиона лева плащания в следващия бюджет на Касата, каза д-р Джафер и коментира, че това се нарича дефицит.

Още 136 милиона лева се дължат и на фондове, които са лекували български граждани в чужбина. Това са 210 милиона лева дефицит, посочи експертът.

Освен да се подвеждат с непоследователни действия гражданите има и опит да се манипулират фактите и да се спести истината, каза тя по повод на информацията от НЗОК, че приключва годината без дефицит.

Според д-р Джафер 2015 г. е била годината на липсващата реформа, на краха на подновената илюзия за реформа в здравеопазването.

Причината е невъзможността да се предложи такава цялостна смислена реформа за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, така че системата да предлага по-добра здравна услуга на здравноосигурените си граждани, казва експертът.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • вилев

    Касата била с дефицит ..много интересно. В 21 век когато всичко се прави с компютри - кой прави ценообразуването ?..
    Нека онези които притежават медицински дипломи до коментират онова, за което са учили - болести, лекарства и превенция. Медицината не се е развила а ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ. При наличие на техниката - близо 80 % от цените на мед. услугите трябва да се намалят минимум с 50 %.
    Накратко - изследването се прави с компютър - принтера ти разпечатва листчето а ти трябва да го прочетеш. И това ако не можеш ? ...............не е задължително да се занимаваш с медициска дейност.
    Когато се злоупотребява с труда на инженери - програмисти а ценообразуването от разни мед. персони с мания за велиичие - В КАСАТА НЯМА ДА ИМА ПАРИ

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм