Лъчетерапевтичният комплекс - яма за милиони

Автор:
Сряда, 11 Юни 2014 07:35
Лъчетерапевтичният комплекс - яма за милиони

„Обединение за Пловдив" няма да подкрепи поредния опит на кмета за оскъпяване на поръчките

Общинските съветници от „Обединение за Пловдив" категорично не подкрепят предложението на кмета Иван Тотев за осигуряване на допълнителни средства в размер на 450 000 лв. за изграждане на лъчетерапевтичен комплекс на Онкодиспансера. „Оскъпяването на поръчките е порочна практика, без значение дали тя се прилага за лечение на болни или за доставка на детски катерушки. Така изтичат парите на данъкоплатците, което е недопустимо ", счита председателят на групата Дани Каназирева по повод на днешната сесия.

Каназирева напомня, че в рамките на половин година Тотев за втори път завишава стойността на обекта, който се изгражда по оперативна програма „Регионално развитие" с безвъзмездна финансова помощ в размер на 6 433 409 лв. Първоначално определената стойност на обекта е 9 901 873 лева, от които 3 428 464 лв. е собствен принос на община Пловдив. Преди няколко месеца Тотев предложи, а Общинският съвет гласува допълнително 497 000 лв. за комплекса от градския бюджет. Сега отново иска сумата да бъде увеличена с 450 000 лева. Така собственият принос на общината се вдига до 4 433 192 лв.

„Лъчетерапевтичен комплекс безспорно е необходим за онкоболните и е грехота, че изпълнението на този важен проект безобразно се бави от миналия мандат и се оскъпява за сметка на болните ", коментира Каназирева. Тя припомня, че процедурите са започнати още през 2009 г. Разрешението за строеж е издадено през 2011 г. На 11. 02. 2013 г. е сключен договорът за строително – монтажните работи с „ГБС – Пловдив" АД със срок 263 дни и цена 3 100 826 лв. без ДДС. Обектът трябваше да бъде завършен през януари 2014 г., но строителството и досега не е приключило, въпреки че преди няколко месеца по настояване на Тотев за обекта са гласувани допълнително 497 000 лева.

Съветниците от „Обединение за Пловдив" разполагат със становището на Агенцията за обществени поръчки, в което се твърди, че обявената от община Пловдив процедура за възлагане на допълнителен обем работа чрез покана към „ГБС – Пловдив" е незаконосъобразна. Юристите от АОП посочват, че цената, определена в договора, е „окончателна, валидна и неподлежаща на промяна до пълното изпълнение на договора" и в него не са предвидени клаузи за промяна. Процедурата не е отменена, но и препоръките на АОП не са спазени, а допълнителната поръчка отново е възложена на „ГБС – Пловдив" АД.

Договорът с „Варнак България" ЕООД за доставка на линеен ускорител също е подписан при наличието на конкретните технически изисквания и в този случай цената не би трябвало да се променя. Въпреки тези аргументи на АОП отново се иска завишаване на стойността на обекта и то – почти с половин милион лева, което навежда на съмнения за източване на общинския бюджет Както е тръгнало, след два – три месеца кметът отново ще иска допълнителни средства за комплекса, коментира Каназирева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (10)

 • Съюз за Плодив

  Евала Каназирева, над 1милион лева ,ще платим повече заради некомпетентни решения, които взема тази администрация начело с Г-н Тотев. Трябва да се искат оставки. А фирмата кято е спечелила не е от значение. Днес тези , утре онези , практиката е една и съща. Промяна на модела на управление трябва да се случи. Идват избори и обществото е необходимо да гласува с главата си , а не с корема.

 • читател

  отговори на: Съюз за Плодив

  Общественичка с главата си иска оставката на кмета инж. Тотев, около нея е вездесъщият политически морон, а сега видна барекова палачинка Дядя Ваня...
  http://www.plovdiv-online.com/media/k2/galleries/45564/IMG_0012.JPG

 • Cobra

  Не обиждаите тази женичка. Има си позиция- харесва си Славчо. Нека сме толерантни към нея. Не трябва всичи да харесваме Тотев , Славчо , Дани или някои друг. Иначе сталинизъм

 • Мира

  За пореден път Кмета иска да се нагуши!!!

 • Николов

  До кога ще ние скапано здравеопазването? До кога ще бъде източвано?

 • Особено мнение

  Чудех се защо напоследък е толкова спокойно и едва сега се сетих - защото Каназирева беше изчезнала и не пускаше постоянно мнението си в пространството. Г-жо Каназирева, ето и един съвет от обикновен гражданин - мислете добре за Вашите потенциални гласоподаватели. Позицията на противопоставяне с онкоболните е срамна. Представете си само колко хора чакат лъчетерапевтичния комплекс, а също и че дните им са преброени. Тези хора НЯМАТ ВРЕМЕ да си правите политически изказвания. Как един път не загърбихте личните интереси за сметка на хората - Вашите гласоподаватели.

 • Ванко

  Ти какво направи със Синдикалния дом, колко пари изсмука, безсрамен боклук, плюеш Славчо Атанасов и изсули една камара пари

 • LM'Mv

  за СИНДИКАЛНИЯ ДОМ ДАНИ СЕ НАСРА ОТ ЛАПАНЕ!ТЯ И КАМЕН ШИШМАНОВ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА И НА СЪД!

 • Лшчно

  ка;арски ще провали тотев. тоя постоянно си служи с името му.

 • сали

  ЗАЩО НЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО , ЧЕ КАЦАРСКИ КОМАНДВА ТОТЕВ.........

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм