Общината пропиля 15 г., без да се погрижи за онкоболните

Автор:
Четвъртък, 06 Февруари 2014 07:43
Общината пропиля 15 г., без да се погрижи за онкоболните

Предоставят свободното крило в Транспортна болница на частна клиника за сметка на Комплексния онкологичен център

Предложението за преобразуване на общинската част от Транспортна болница от публична в частна за пореден път доказва безхаберието на управляващите спрямо здравеопазването, коментира една от темите на днешната сесия председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив" Дани Каназирева. Очевидно е, че общината пропиля цели 15 години, без да реши проблемите на Комплексния онкологичен център, счита съветничката. Тя напомня, че Първа база на Онкодиспансера се помещава в старите сгради на УМБАЛ „Св. Георги". Болните се лекуват тук в абсолютна мизерия, а медицинският персонал работи в първобитни условия. В същото време от документите е видно, че още през 1998 г. е взето решение за настаняване на Онкодиспансера в свободните блокове на Транспортна болница. Именно за тази цел с последващо решение на Министерския съвет част от държавния имот е прехвърлена безвъзмездно за стопанисване на община – Пловдив, която трябваше да го завърши. Ако бившите и настоящият кметове бяха наистина загрижени за здравето на болните, както и за доброто управление на общинската собственост, както те обичат да декларират , пациентите на диспансера отдавна щяха да се лекуват в нормални условия, категорична е адвокат Каназирева.

На днешната сесия съветничката ще пита кмета Иван Тотев, а също така и неговия предшественик Славчо Атанасов дали има проект за преустройство на общинската част от Транспортна болница за нуждите на Комплексния онкологичен център. Ако такъв проект има, защо досега не са потърсени начини да бъде реализиран? Каназирева възнамерява да припомни на Тотев предизборното му обещание, че ще реши проблемите с базата на Онкодиспансера, и ще иска кметът да отговори, как и кога ще стане това.

Не съм против инвеститорите, но кметът трябва да обясни защо и при какви условия се готви да предостави общинския имот на частна фирма? А също така с какви средства ще реализира проекта за разширение на Комплексния онкологичен център във Втора база, съществуващ само като идея. Кредит ли отново ще се тегли, по европейски програми ли ще се кандидатства или и това обещание ще остане на хартия, недоумява Дани Каназирева.

Председателят на групата „Обединение за Пловдив" ще настоява да получи информация в какво състояние е общинският имот на ул. „Колхида" и дали за него са правени разходи със средства от градския бюджет. Недопустимо е почти напълно завършена сграда да не се използва в продължение на 15 години, това говори за безстопанственост, за каквато в напредналите държави наказват, коментира Каназирева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм