Лепят ретина със силикон

Автор:
Неделя, 27 Октомври 2013 15:07
Лепят ретина със силикон

Как се залепва ретина със силикон и специален газ наблюдаваха на живо в Пловдив очни лекари от цялата страна.

Повече от 150 офталмолози участваха в Осмия витреоретинален симпозиум, организиран от Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги".

Днес те проследиха по сателитна връзка четири уникални операции (витректомии), извършени от немския хирург-офталмолог д-р Габор Шариот съвместно с началника на клиниката проф. д-р Нели Сивкова.

Те върнаха зрението на трима пациенти – две жени и мъж.

Операциите бяха предавани чрез аудио-визуална връзка, осъществявана от операционната директно до видеостена в залата в Новотел „Пловдив", където протичаше симпозиумът.

При всички пациенти двамата професори приложиха т.нар. безшевна 25+G витректомия.

Това е микрохирургична техника, при която лекарят направлява чрез микроскоп гилотина със 7500 разреза в минута към засегнатите участъци на ретината.

Така той е в състояние да възвърне зрението на пациента, което не би могло да стане по никакъв друг начин.

Използвайки иновативния апарат апарат Constellation, хирурзите първо оперираха първите две пациентки на 63 и 66 години.

Тяхната диагноза бе дупка на макулата – дефект в центъра на ретината, който понякога се появява с възрастта и уврежда зрението.

Той бе отстранен с т.нар. газова тампонада – в окото се вкарва специален газ, който залепва ретината и възстановява зрението. Операциите бяха извършени с локална анестезия.

„Тази година успяхме да постигнем 7500 разреза в минута, което се дължи на обновяването на апаратурата. Миналата година оперирахме при 5000 разреза в минута. За следващата година планираме да усъвършенстваме тези операции още, като се увеличат разрезите до 10 000 в минута, а инструментът, който използваме, да прави още по-малки отвори в окото. Сега разрезите са с големина половин милиметър. Това е бъдещето в очната хирургия, която става все по-щадяща за пациента", обясни проф. д-р Нели Сивкова.

Най-сложна бе третата операция, извършена на двете очи на 66-годишен мъж, с изцяло увредено зрение – отлепване на ретината и потънала собствена леща.

Операцията, направена от д-р Шариот бе комбинирана – изсмукване на увредената леща и залепване на ретината със силикон.

За целта окото се изпълва със силиконова течност, която възстановява ретината, но трябва да бъде отстранена след време с нова операция.

Тази комбинирана намеса ще позволи на пациента отново да вижда, след като се възстанови.

Между витректомиите проф. д-р Нели Сивкова и колегата й д-р Шариот, който има повече от 10-годишен опит с подобни операции, подробно отговаряха на въпросите на своите колеги, които им ги задаваха от залата в Новотел „Пловдив".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Керан Загопиченски

    Имам въпрос. В окото ми от 10 г. стои силикон. Първия път го махнаха, но слес това ретина пак се отлипи. Отидех при д-р Дъбов, който безцеремонно ми каза, че трябва да се сложи нов силикон като ме увери, че ще виждам. Нищо такова не се случва. Сега ми е засегнат и очния нерв, а и силиконът е още вътре и причинява увеличаване на очното налягане. Уплашиха ме, че ако се махне силикона окото ми ше се свие, а ако не го махнат – ще имам болки. Как да процедирам?

  • Керан Загориченски

    Попвравка на името.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм