65% от българите умират от сърце

Автор:
Събота, 28 Септември 2013 15:06
65% от българите умират от сърце

Новите препоръки и практики в диагностицирането и лечението на инфаркт на миокарда и прединфарктно състояние обсъждат в Пловдив българските кардиолози, в рамките на Симпозиум по Остър коронарен синдром, организиран от Дружество на кардиолозите в България.

Това е вторият подобен форум, организиран някога в България, на който се обобщават, дискутират и координират новите препоръки от последните една-две години в европейската и световната практика за лечение на инфаркт на миокарда и прединфарктно състояние, заяви доц. Добрин Василев, ръководител на работната група по ОКС към ДКБ.

В Симпозиума взимат участие водещите български специалисти в областта, началници на клиники по кардиология и над 270 кардиолози от цялата страна.

Световен ден на сърцето 2013 г.
На 29 септември Световната кардиологична федерация чества Световния ден на сърцето.

Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

У нас Световният ден на сърцето се организира официално от Дружество на кардиолозите в България.

Tази година кампанията за Световния ден на сърцето преминава под мотото

„Тръгни по пътя на здравото сърце", а фокусът попада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст.

Това разкри доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България, по време на среща с пловдивските медии.

Статистика за Европа и света
Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са най-големият причинител на смърт в света.

Всяка година ССЗ причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).

Ако ръстът в стойностите продължи – към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания.

В Европа тези данни са не по-малко притеснителни.

Всяка година от (ССЗ) умират над 4 млн. души, от които над 1.9 млн. в държави членки на ЕС.

В проценти това означава, че ССЗ причиняват 47% от смъртността (52% при жените и 42% при мъжете) в Европа и 40% в ЕС.

Във възрастовата група под 75 години се регистрират около 1,5 млн. смъртни случая годишно. До 65-годишна възраст – цифрата е около 680 хил.

Основни проявления на ССЗ са коронарна болест на сърцето и инсулт. Коронарната болест на сърцето се проявява при 1/3 от жените и 1/4 от мъжете, страдащи от ССЗ.

Всяка година в Европа има 1.8 млн смъртни случая от коронарна болест на сърцето, от които 681 хил. в ЕС.

Инсултът е на второ място след коронарна болест на сърцето по смъртност в Европа (и на първо място в България) – 1.1 млн смъртни случая всяка година, от които 460 хил. в ЕС.

България
В България средно между 60 и 70% от всички смъртни случаи се дължат на ССЗ (през 2010 г. - 74 392 души или 67,5%; през 2009 г. броят им е бил с 3086 по-малко или 66% от всички починали; през 2012 г. починалите от ССЗ представляват 65% от общата смъртност).

Над 60% от общата смъртност в България през последните години се дължи на исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонични болести и мозъчно-съдови болести.

В България през 2012 г. има 50 783 получени инсулта, от които смъртните случаи са 7 535.

Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на ИБС. Около 13 - 15 хиляди пък са инфарктите, които се регистрират годишно в България.

Най-засегнати от ССЗ са хората над 55-годишна възраст – в 91% от случаите или общо 46 248, от които близо 22 хиляди мъже и 24 хиляди жени.

Пострадалите във възрастовата група от 35 до 55 години са малко над 4 300.

И въпреки, че рискът е по-голям за хората в по-напреднала възраст, случаи на инсулт сред младите хора до 35 години също има - близо 200 през 2012 г.

В България ССЗ са причинител на половината от смъртните случаи сред мъжете преди 75-годишна възраст.

Във възрастовата група до 65 години, ССЗ причиняват смъртните случаи около 43% при мъжете и 38% при жените.

Жени и деца
Както се вижда от статистиката, мит е, че сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) засягат само възрастните хора, предимно мъже.

Жените страдат от ССЗ наравно с мъжете.

Шокиращи са фактите, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените, включително в Европейския регион – всеки трети смъртен случай на жена (или над 8.6 млн. жени годишно в света) се дължи на сърдечно заболяване.

А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.

Децата също са застрашени от сърдечни заболявания – риск съществува и преди раждането, а той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене, например.

Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда – леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.нар. пасивно тютюнопушене.

Превенция
Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Тютюнопушенето остава основен проблем в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести.

Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.

В последните години консумацията на плодове и зеленчуци е нарастнала като цяло в Европа, докато консумацията на мазнини остава стабилна.

А нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска.

Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести.

Затлъстяването при деца и възрастни в Европа остава на високи нива, въпреки наличието на значителни вариации измежду страните.

Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност.

Надмормено тегло, диабет и липса на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни.

През последните 10 години заболеваемостта от диабет в много европейски страни се е покачила с повече от 50%.

Tази година кампанията за Световния ден на сърцето ще премине под мотото „Тръгни по пътя на здравото сърце". За популяризиране на каузата, ДКБ стартира кампанията „Лице на здравото сърце". В инициативата до момента се включиха десетки хора от различна възраст и от цялата страна, среди които и зам.-министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев. Те се снимаха с карта, на която има изобразен маршут във формата на сърце (Пътят на здравото сърце), за да популяризират събитието на 29 септември в София от 10.00 до 12.00 ч. Началната точка от Пътят на здравото сърце ще е пункт в Градската градина (в близост до Мавзолея), на който хората ще получават карта. По маршрута във формата на сърце ще бъдат разположени други 3 пункта, на които участниците ще получават печати, за да удостоверят накрая, че са изминали Пътят на здравото сърце. След като съберат всички 4 печата, участниците ще получават специални сувенири за каузата на Световния ден на сърцето и грамота от Дружеството на кардиолозите в България за посланик на здравото сърце.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Д- р Куров

    Причината за това,е една нова техника употребявана от нашите"курдиолози",ама скъпичко се плаща от НЗОК ! Та те,курдиопътеките де,хранят цели 48 (!!!) МБАЛ-а в нашия любим град ! Ето и най-честата диагноза,която поставят от раз,различните компетентни лица,КОГАТО ОБИКНОВЕНИЯТ ЧОВЕК ПОПАДНЕ В...МБАЛ ! Trans analna cardiovasografia,status post zabogatia,bolnia си отиде...а министърката на здравето се чуди,защо в НЗОК няма пари ! Ами само 35 % от българите са все още незасегнати от тази диагноза,а половината от тях не плащат здравна застраховка ! И са прави...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм