Актуализират бюджета на Касата

Автор:
Неделя, 14 Юли 2013 08:56
Актуализират бюджета на Касата

Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви пред Дарик радио, че се притеснява, че все още има неразплатени суми за медицинска дейности, но се надява парите да стигнат, ако не, ще се наложи държавата да актуализира бюджета на НЗОК.

За бюджета на НЗОК очаквам отговор от д-р Румяна Тодорова. Отговорите от бившия управител на касата Пламен Цеков ми бяха отказвани, коментира Андреева.

Министърът ще настоява за максимални средства. Вицепремиерът Златанова е успяла да договори повече пари за здравеопазване.

Те ще се дадат за спешна помощ, превенция и профилактика, и човешки ресурси. Надявам се това, което не можем сами да си дадем, да го получим от Европа като помощ, отбеляза Андреева.

По повод промяна на здравната вноска, тя заяви, че този въпрос е деликатен.

Ние бихме искали увеличаване поне с още 1%, който да отиде за дентални услуги и то за децата, тоест здравната вноска да стане 9%.

Пакетът за деца ще бъде изцяло безплатен по този начин.

Но си давам сметка, че много хора не могат да поемат увеличение на здравната вноска, отбеляза министър Андреева.

Според министърът, онколекарствата ще останат в НЗОК.

За диагностично свързаните групи министърката каза, че плащането им няма да бъде въведено догодина, защото няма готовност за това.

Андреева заяви, че тя е за забраната за тютюнопушенето да си остане каквато е и е убедена, че в България трябва да се правят планове за дългосрочни политики.

Източник: Дарик радио

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • !

    Странна работа. Уж касата е независима институция, а как така министерството ще се занимава с бюджета на касата. Значи министерството трябва да налива пари в касата, защото парите са свършили. Това прави касата ненужна институция, щом министерството трябва да я спасява. НЗОК не може да се самоиздържа и ние тябва да плащаме два пъти- веднъж-здравни вноски, втори път-от данъците ни пак за касата. Отделно се плаща на ръка в болниците. Здравеопазнати ни система е отвратителна.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм