Световни ринолози оперират в УМБАЛ

Автор:
Сряда, 10 Юли 2013 14:31
Световни ринолози оперират в УМБАЛ

Шест ринологични операции с модерна техника и иновативни методи ще бъдат направени на 11 и 12 юли в УМБАЛ „Свети Георги – Пловдив" по време на Курса по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика с демонстрации на живо.

Проявата е с международно участие и се организира от Българското ринологично сдружение (БРС), съобщи неговият председател доц. д-р Диляна Вичева, която е и част от екипа на Клиниката по УНГ болести в пловдивската университетска болница.

Уникалното специализираното обучение ще се води от световноизвестни учени от страната и Европа и е първото за Пловдив от толкова висок научен ранг, каза още доц. Вичева.

Участниците в него ще имат възможността да наблюдават хирургичните интервенции посредством специално създадена двустранна видеоконферентна връзка със светилата в ринологията.

По този начин операциите ще се излъчват в реално време на екран в залата на хотел „Империал", където ще се намират модераторите и записаните за участие в обучението – лекари и специализанти от цялата страна със специалност „Ушно-носно-гърлени болести".

Хирурзите ще отговарят на въпроси на курсистите и ще разясняват всяко от действията си по време на операционната маса.

Подборът на пациентите за операция е направен след детайлно разглеждане на списък с тежки медицински случаи на хора с УНГ болести и усложнения от тях, които не могат да бъдат оперирани по най-новите съвременни методи и технологии у нас.

Тази организация на обучение напълно отговаря на европейското ниво на преподаване и е съобразено с най-новите тенденции за интерактивност между отделните научни центрове из цял свят, обясни доц. Вичева.

Хирургичните интервенции ще извършат проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия, проф. д-р Волфганг Пирсиг от Улм, Германия, проф. д-р Марко Каверсачио от Берн, Швейцария, проф. д-р Янис Констадинидис от Солун, Гърция, проф. д-р Бенедикт Фолц от Германия и доц. д-р Пламен Недев – секретар на БРС и ръководител Катедра по неврохирургия и УНГ болести в МУ „Проф. д-р П. Стоянов" – Варна съвместно с екип от утвърдени български ринолози и анестезиолози.

Сред останалите чуждестранни хонорувани лектори и демонстратори са доц. д-р Валентин Томазик от Грац, Австрия, и проф. д-р Томислав Баудоин от Загреб, Хърватия.

За участниците в курса първият ще представи професионалния си опит с балонната синупластика, използван в град Грац, а вторият ще направи демонстрация на навигационна ендоскопска синус хирургия (НЕСХ).

От Българска страна участие ще вземе и проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги" и зам.-председател на Българското ринологично дружество.

Той ще представи заснета на видеофилм демонстрация, посветена на основните техники при отворени ринопластики.

Проф. д-р Румен Бенчев, председател на Българското сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия ще направи панелна дискусия с гостите за усложненията, възникнали при ринопластика.

Поради спецификата на функционалната ендоназална синус хирургия всички оператори ще работят в новия Интегрален център за хирургично лечение на заболявания в областта на главата и шията на УМБАЛ „Свети Георги".

За реализирането на курса известна немска компания за производство на медицински инструментариум достави множество съвременни хирургични инструменти и ендоскопски оптики за всеки отделен пациент, които ще се инсталират и стерилизират два дни преди започване на курса, съобщи доц. Вичева.

Курсът е посветен на идентифициране на анатомията и основните оперативни техники с помощта на функционалната ендоназална синус хурургия.

Участниците ще се запознаят с лечението на хроничен риносинуит, неговите усложнения и случаите на налична патология в основата на черепа.

В лекционните и демонстрационни панели ще се акцентира върху прилагането на техники за безопасна ендоскопска синуназална хирургия, както и на работата с навигационна система по време на различни видове оперативни техники на глава.

Програмата включва също така и проблеми на анатомията на носа и носните хрущяли, функциите на носната лигавица, основни оперативни правила и техники за съвършената ринопластика, включително и при деца.

Ще бъде демонстрирано съвременното приложение на балонната синупластика, която не е масово разпространена в България.

След края на Курса на живо по функционална ендоназална синус хирургия и ринопластика научният комитет освен сертификатите на участниците ще връчи и специални награди за най-изявени млади специализанти и за млади специалисти, доказали практически и научни познания в областта на ринологията, каза доц. д-р Диляна Вичева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм