Шефът на Касата: Жена ми е джипи и ме натиска

Автор:
Сряда, 27 Февруари 2013 16:46
Д-р Пламен Цеков /вдясно/ Д-р Пламен Цеков /вдясно/

Шефът на Здравната каса д-р Пламен Цеков се оплака от тормоз от страна на съпругата му, която е джипи.

И жена ми е джипи - каза Цеков с чувство за хумор на днешната среща с пловдивски лекари, организирана от Регионалната лекарска колегия. - Аз с тия 10% си решавах проблема - ми казва от януари насам.
Посипвам си главата с пепел за това, и още днес ще предложа на Надзорния съвет на касата да възстанови старата методика, при която позволяваше 110% заплащане на извършените дейности, стига да намерим решение за оправдаване на разхода, добави Цеков вече не на шега.
10% са 800 000 направления годишно за цялата страна, разчете той цифрата.
Променихме го, но не успяхме да го обясним, продължи той.
Идеята ми беше, че останалите изпълнители на медицински дейности извън общопрактикуващите и специалистите - болничната помощ, са неравнопоставени в случая, допълни той.
Следващият месец ще се върнем към 110-те процента, каза Цеков на лекарите.
Домакинът на срещата в Пловдив - д-р Георги Кръстев, представи на Пламен Цеков шефът на Хасковската колегия с думите: Д-р Генов е един от спасителите на село Бисер!
- И в моето спасяване ли ще участва? - прояви още веднъж чувство за хумор Пламен Цеков.
Не ме е страх, не съм извършил нищо неморално, незаконно и укоримо, каза още д-р Цеков.
Непрекъснато се срещам с колегите в страната, разбиране нямаме само в лицето на Цветан Райчинов, председателя на БЛС, обясни той.
Д-р Пламен Цеков не очаква лекарски протести в страната с изключение на обявения от БЛС утре в 16 часа протест пред централата на НЗОК в столицата.
Пловдивската лекарска колегия не е взимала решения за протести, след като Декларацията й със спешни мерки за здравната система беше приета от президента Росен Плевнелиев, който се разпореди на Цеков и НЗОК да я обсъдят.
Обсъждането тече в момента.

Какво още стана на срещата НЗОК - Регионална лекарска колегия Пловдив - в Още по темата.

--------------------------

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е наредила всички плащания към договорните партньори от извънболничната и болничната помощ за извършената дейност през януари. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Изчисленията показват, че на личните лекари, специалистите, лекарите по дентална медицина и лабораториите се изплаща в пълен обем извършената от тях дейност, като преведените средства са с 25% повече спрямо предварително утвърдените разчети.

Над 17 821 000 лв. получават специалистите, което е с 4 217 000 повече спрямо планираните разходи. 15 080 000 лв. се превеждат на личните лекари, което е повече с 1 037 000 спрямо предварителните разчети.
Повече средства за месец януари получават и лекарите по дентална медицина. Средствата са 12 507 000 лв., което е с 3 873 000 лв. повече от заложеното.
При предварително определени 5 484 000 лв. за медико-диагностична дейност (изследвания), НЗОК изплаща на лабораториите 6 941 000 лв.
Средствата, които ще получат болниците за извършената от тях дейност по клинични пътеки, клинични процедури и високоспециализирани дейности, са 101 000 000 лв. Това представлява 8 270 000 лв. повече от предварително заложената рамка. Още 6 309 000 лв. са изплатени за хемодиализа.
Така болниците получават заплащане в пълен размер на дейността, която са отчели. Ръководството на НЗОК гарантира, че всички плащания за извънболничната и болничната помощ ще бъдат извършени в срок. По този начин ще бъде осигурено спокойствие и сигурност в работата на договорните партньори, както и достъп до медицинска помощ на пациентите.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм