В Западен направиха скрининг на децата с наднормено тегло

Автор:
Понеделник, 18 Януари 2010 14:11

plovdiv-online 

ImageС поименен диагностичен лист се сдобиха всички деца от 1 до 4 клас в пловдивския район Западен след проведено изследване на наднорменото им тегло.

Идеята за това бе на кмета Здравко Димитров, реализирана от специалисти от Спортния диспансер, който е на територията на района. Медицинският център бе подготвил програма за ранно откриване на наднорменото тегло у подрастващите.

Модерен апарат отчете индекса на телесна маса у всяко дете, неговата базална обмяна, мастната маса и активната мускулна течност. Лекарите от рехабилитационния център съставиха заключение за всеки ученик, подготвиха и препоръка за родителите.

Беше проведена и рехабилитация с всичките 23 деца с открито наднормено тегло от общо изследваните 1339, съобщи управителят на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина в Пловдив д-р Ненко Ненков.

Кметът на Западен Здравко Димитров предложи тази учебна година рехабилитацията да бъде „изнесена”, т.е. в определени дни и часове медицинско лице да посещава всяко от 5-те училища в района и на място да се занимава с всяко дете.

Важно е децата ни да са здрави, а също е важно да улесним работещите им родители и изнесем диагностиката в училище, казва районният кмет. Той предлага също скрининг да се направи и на тийнейджърите от 5 до 11 клас в учебните заведения на територията на Западен. Негова е също идеята, след изследване и рехабилитация на наднорменото тегло, да се проведе изследване на зъбния статус на учениците в района.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм