500 млн. вложени в българските болници от кабинета Станишев

Автор:
Неделя, 31 Май 2009 11:52

Image
Красимир Мурджев
Председателката на Изпълнителната агенция по лекарствата и началничка на кабинета на министъра на здравеопазването, д-р Жасмина Мирчева, която е кандидатката за член на Европейския парламент, се срещна с медицинската общност в Пловдив по инициатива на  клуб „Медик” към ГС на БСП в Пловдив. Домакин и водещ на дискусията бе председателят на постоянната комисия по здравеопазване на БСП под тепетата доц. д-р Красимир Мурджев. В срещата участваха и представители на пациентски организации - Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания пристигна специално от София. Дойде и доц. Румен Стефанов, ръководител на Центъра за редки болести в Медицинския университет в Пловдив. 

Докъде е стигнал проектът за Директива за трансграничното здравеопазване в ЕС и как са формулирани в него правата на пациентите с редки болести, се интересуваше доц. Стефанов. Той попита Жасмина Мирчева и защо бюджетът за здравеопазване у нас е толкова нисък процент от БВП и като че няма идея как това да се промени.

Доц. д-р Никола Ананощев, директор на Онкологичния диспансер в Пловдив обяви, че доброто сработване с ръководството на община Пловдив, с Областната управа и с МЗ е довело до изплащане на стари дългове, в размер на 3 млн. лв., които лечебното заведение е имало и дори са приключили първото тримесечие с 1. 5 млн. лв. печалба. Не с проценти - два пъти съм увеличил заплатите на персонала, а икономическите резултати, които постигаме ще позволят още едно увеличение с около 60 на сто през септември, прогнозира Ананощев.

Доц. Жасмина Мирчева обяви, че през последните години 500 млн. лв. са отделени и вложени в рехабилитация и оборудване в българските болници, защото никоя държава не закрива здравни заведения, а всяка страна оптимизира системата си на здравеопазване. Тя обяви, че от 10 юни болниците ще могат да кандидатстват с проекти по оперативна програма „Регионално развитие”, защото в ЕК са се уверили, че това е необходимо за новите страни членки на ЕС.

Реформите в българското здравеопазване бяха хаотични, призна кандидатката на КБ за Европарламента доц. Мирчева, защото бяха извършени от неподготвени политици, които системно бяха подвеждани от съветници без качества на експерти. Получи се така, че отказахме на хората достъп до здравеопазване, здравната политика „подпомогна” излизането на медицинските сестри в чужбина, за да се стигне до 0. 9 сестри на един лекар, не се отчитаха специфичните нужди на възрастното поколение, решеният някога въпрос с детската смъртност отново е сериозен проблем. Социалистите сме против здравеопазване на „две скорости” (различни по размер здравни осигуровки и избор на пациент, според възможността му да плаща за здравната услуга, както е в редица стари демокрации) и ще работим срещу това, макар натискът върху здравеопазването по време на криза да е силен и ще продължи и в следващите 5 години, заключи Жасмина Мирчева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм