Мария Капон при протестиращите диабетици

Автор:
Петък, 22 Май 2009 17:13

 Image„Бях днес пред министерството, защото това, което се случва, е чудовищно", коментира народният представител и лидер на Единна народна партия Мария Капон подкрепата си за протестиращите пред ведомството на Евгений Желев диабетици. "Не мога да повярвам, че в същото време министърът твърди, че нямало проблем и очевидно бяга от отговорност. Апелирам за това страните по този спор наистина да направят компромис и да се разберат, защото замяната на един инсулин с друг не е решение, като смея да твърдя, че този пък инсулин е съвсем без алтернатива в момента. Тук става въпрос за живота на хиляди, включително и на малки деца, затова апелът ми е да бъде постигнат компромис и проблемът да се реши едностранно – а именно в полза на хората”, заяви г-жа Капон.

Припомняме, че на вчерашното пленарно заседание г-жа Капон поиска изслушване на министър Желев, и макар по-късно през деня той да се яви в пленарната зала, не успя да представи убедително становище за причините, породили основателни страхове сред диабетици и други хронично болни за лечението и живота им след 1 юни тази година.

Ето и въпросите на мажоритарния кандидат на движение "Напред", зададени на министъра:

1. Ще продължи ли безпроблемното снабдяване с инсулин на българските диабетици, без да се налага принудителна смяна на лечението им?

2. Ако фирмата производител действително нарушава закона, както твърди министърът, кой член и от кой закон точно е нарушен, и какви са предвидените за това санкции? Ще заведе ли Министерството дело срещу тази фирма, защото, ако тя наистина нарушава закона, то това би означавало, че същата тази фирма застрашава пряко живота на десетки хиляди български граждани.

3.  Какви действия е предприело Министерството на здравеопазването досега, за да осигури безпроблемното снабдяване с инсулин?

4.  Направена ли е оценка на разходите, свързани с евентуалната промяна на лечението на над 50,000 пациенти?

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм