Пловдивските медици поискаха гаранции за ДКЦ-тата

Автор:
Четвъртък, 26 Февруари 2009 10:34

След анализите зам.-кметът Александър Константинов не изключи и референдум

ImageГаранции пловдивчани да не останат без общинско здравеопазване, поиска лекарската колегия на работна среща снощи, организирана от комисията по здравеопазване към ГС на БСП. По темата за преструктурирането на доболничната помощ медиците се обединиха около становището, че дейността на диагностично-консултативните центрове в Пловдив трябва да се съхрани и развива. Лекарите дебатираха върху решението на Общинския съвет, взето на последната сесия, с което местният парламент даде ход на обстойни анализи и проучвания върху състоянието на ДКЦ-етата. Повечето от участниците го окачествиха като прибързано и необосновано, а д-р Попова от федерацията на здравните работници към КНСБ прочете протестна декларация.

Директорът на ДКЦ-I д-р Георги Кръстев посочи , че решението ще позволи да се заснеме сградният фонд и да се установи структурата на дълготрайните материални активи, с които разполагат лечебните заведения.

Той настоя, ако се стигне до приватизация, тя да бъде при ясни правила и строг следприватизационен контрол. От своя страна, зам.-кметът Александър Константинов заяви, че в евентуална тръжна процедура Община Пловдив ще отстоява ДКЦ-етата да запазят обема на дейността си за неограничен срок. Това се регламентира и от последните изменения в Закона за устройство на територията, които забраняват да се сменя функцията на сгради, предназначени за здравеопазване, допълни депутатът Захари Георгиев.  Според него здравеопазването е печеливша дейност, а ДКЦ-етата ще изпитат конкурентен натиск.

По думите на д-р Борис Джурджев, директор на РЗОК, тенденциите са към увеличаване на частните медицински центрове. За последното тримесечие са регистрирани нови три, които са в състояние да привличат пациенти и лекари -специалисти.

Консултациите по темата ще продължат, за да се формира общо становище с консенсусно начало, обобщиха организаторите. Зам.-кметът Александър Константинов не изключи и провеждането на референдум.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм