Всички контактни на заразен - с 10 дни карантина

Автор:
Петък, 23 Октомври 2020 08:06
Всички контактни на заразен - с 10 дни карантина

Карантината важи дори при отрицателен тест!

Всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице, става ясно от заповед на здравния министър.

Заповедта е в сила от днес, 23 октомври.

Това означава, че всеки член на семейство, в което има доказано болен, ще е под карантина, но не 14-дневна, както беше досега.

Зависи обаче от степента на контакта - не е все едно дали сте минали за малко в близост до някой заразен и дали сте били дълго в стая с него, каза Ангел Кунев, главен здравен инспектор.

Когато човек е контактен, получи информация от РЗИ или от самия заразен, той трябва да се самоизолира. Прецизният начин на действие е да му се връчва писмено предписание от РЗИ, но това няма как да се слува винаги, призна Кунчев.

Институциите имат информация за всеки диагностициран, но е много трудно при 2000 случая на ден да се предупреждава писмено всеки контактен, добави той.

Един от най-неясните моменти е как, ако съм бил контактен и съм под карантина, а искам да се изследвам, да го сторя - призна Ангел Кунев. - Той посъветва да се търси личния лекар.

10-дневната карантина важи дори при отрицателен тест на контактното лице, заключи Кунев. При 2000 на ден доказано заразени, няма как да няма неясноти, обясни трудностите хем да сме карантинирани, хем да се изследваме, Кунчев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм