Кантарджиев: Дръжте се като японци, а не като власи

Автор:
Неделя, 28 Юни 2020 07:59
Кантарджиев: Дръжте се като японци, а не като власи

Проф. Тодор Кантарджиев призова българите да се държат като японците, а не като власите на края на Дунава, ако не искат епидемията да ги удави през лятото.

Хората да не се събират на близко. Това препоръча пред радио „Фокус“ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

„Като се срещнете на улицата не се целувайте и не се прегръщайте. Много са ми смешни някои, като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят хората, се покланят, което свидетелства уважение, че си срещнал близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата. Това, ако се спазва, ще имаме намаляване на случаите. Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струпват хора, на закрито всички да са с маски“, призова той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че обществото трябва да се научи да слуша специалистите.

„Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на мерките. Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната. Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение ва случаите“, обясни той.

Според проф. Тодор Кантарджиев многото новозаразени не се дължат на високия брой изследвания.

„Ако в началото не бяха взети навременни мерки на ден, щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случая. В момента големият брой случаи са главно от карантинирани хора без симптоми, засега няма страшно“, увери проф. Кантарджиев, като повтори, че правенето на PCR не отменя карантината.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм