80% били съгласни да се тестват по ELISA

Автор:
Понеделник, 01 Юни 2020 14:33
80% били съгласни да се тестват по ELISA

80% от избраните на случаен принцип пловдивчани били съгласни да се тестват по метода ELISA, който да даде картината на национално ниво на заболели, вирусоносители, излекувани и здрави.

Това стана ясно от изявление на областната управителка Дани Каназирева заедно с Медицинския областен щаб.

Преди седмица тя обяви, че над 60% са съгласните за доброволно тестване. Междувременно излезе информация, че 230 са вече доброволно тестваните от необходимите 800.

Не е съвсем ясно кои цифри са верни - далите съгласие означава ли, че вече са тествани, или броят на тестваните реално е в пъти по-малък от далите съгласие.

Според Каназирева, всичко ще приключи както е планирано - на 14 юни.

Най-голям процент от съгласилите се да бъдат тествани са в район Тракия - 90 на сто, следвани от Източен - 80.3%. Другите четири района на Пловдив са под 80 на сто.

Според Каназирева, отказалите не се заменяли с други, а се посещавали по няколко пъти. Точките, избрани на случаен принцип, също не се заменяли.

Това е, меко казано, странно. Ще дам пример.

На случаен принцип родителите ми, които живеят на Кап. Райчо, бяха избрани за тестване. Баща ми отказа на момента, майка ми се съгласи, но с уточнението - допълнително обаждане. Впоследствие и тя се отказа. Както и да е, личен случай, може би изолиран.

РЗИ вече е издало заповед за премахване на всички пясъчници на територията на областта - в детски градини, и в детски площадки.

Карантиринарите към момента са 2273, отчете още щабът.

В последните 6 дни няма открит случай на заразен с коронависур в Пловдивска област. Хоспитализираните в УМБАЛ Свети Георги не са на интубация, каза директорът проф. Карен Джамбазов.

Лабораторията за изследване на Ковид-19 работи с половината си капацитет.

В УМБАЛ Каспела от утре може да няма нито един вирусоносител, до дотогава се чака втората проба на последния пациент към момента, каза проф. Илиян Дойков.

Най-дългото лечение на заболял е било 30 дни, сега пациентът е изчистен, но е в друго отделение заради хронични заболявания.

Спешна помощ реагира средно на ден на 26 повиквания за съмнения за коронавирус, но няма нито един доказан в последните 6 дни, каза д-р Стойнов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм