8 нови с COVID, пада 14-дневната карантина

Автор:
Петък, 29 Май 2020 09:05
8 нови с COVID, пада 14-дневната карантина

В средата на юни се чака пълно отваряне на границите в Европейския съюз

8 са новите случая с коронавирусна инфекция при 1725 изследвани проби за последното денонощие. Това съобщи на редовния брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общият брой на доказаните инфекции у нас достига 2485. Няма нови случаи при деца и сред медицинските работници.

Броят на излекуваните е 1015, като новоизлекуваните са 51.

Очаква се решение да се премахне 14 дневната карантина за пристигащите от страните от ЕС, Сърбия и Северна Македония с изключение за тези държави, при които има най-висока заболеваемост – Великобритания, Ирландия, Швеция, Белгия, Малта, Испания, Португалия и Италия.

От новите случаи пет са в София, 2 в Пазарджик и 1 във Видин.

Новоизлекувани за последното денонощие са 51 души, като по региони те се разпределят така – 1 в София, 26 във Видин, 13 в Благоевград, 4 в Смолян, 3 в Пловдив, 2 в Бургас и по един в Габрово и в Плевен.

Починалите за вчерашния ден, при които е доказана коронавирусна инфекция, са двама - мъж и жена, и двамата на 91-годишна възраст . Те са починали в болницата Лом, били са сред обитателите на дома за стари хора в Кула

Днес броят на случаите с Covid-19 в световен мащаб ще достигне 6 милиона, посочи доц. Ангел Кунчев. Смъртните случаите ще достигнат 365 000.

За вчерашния ден все още е най-голям е броят на новозаразените в две страни - САЩ и Бразилия, като водеща е Бразилия с 24 хиляди нови случая.

В САЩ новозаразените са 22 000, в Русия - 8371, във Франция – 3300.

Много е показателно - вие видяхте, че когато говоря за страните, в които ще продължим да налагаме 14-дневна карантина, започнахме с Швеция Това е съвсем оправдано, защото втора седмица Швеция е водеща в Европа по заболяемост, като за вчерашния ден новорегистрираните случаи са 639, а починалите само за 24 часа са 46 души.

В сравнимата с нея Дания новите случаи са 32, а починалите трима - разликата е над 15 пъти, коментира Ангел Кунчев.

При балканските страни също едно интересно явление - за вчерашния ден 3 балкански страни имат под 10 новорегистрирани случаи. Това са Хърватска с един, Гърция с три и България с осем случая. Останалите са с по-голям брой, като в Северна Македония те са 38, в Албания - 26, в Босна и Херцеговина – 27 в Сърбия – 25, в Румъния -197, водеща е Турция с 1182 нови случая.

По същия начин стои и броя на смъртните случаи - те са 30 в Турция, 8 в Румъния и по два в Гърция, Босна и Херцеговина и Северна Македония, каза Кунчев.

В средата на юни се очаква решение на Европейския съюз за пълно отваряне на границите, каза още Ангел Кунчев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм