Още месец извънредна епидемична обстановка

Автор:
Сряда, 13 Май 2020 20:55
Още месец извънредна епидемична обстановка

Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. бе прието на извънредно видеоконферентно заседание на Министерския съвет.

Предложението за обявяване на извънредна епидемична обстановка е направено от министъра на здравеопазването след извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта на извънредна пресконференция в 20.30 часа, че няма рязка промяна в ситуацията с развитието на епидемията на коронавируса.

Мерките трябва да продължат да се прилагат, по думите на министъра.

Пандемията на Covid-19 представлява тежка епидемична обстановка, заяви Ананиев.

Причинителят на заболяването има неизяснен произход, сподели той. Заболяването се развива в целия свят. Това заболяване се предава от човек на човек, аргументира се здравният министър. То протича тежко за възрастните и хронично болните. Огнищата у нас са в цялата страна. Липсва и специфично лечение, поясни още здравният министър. Няма и специфична имунопрофилактика.

В новоиздадените и влизащи в сила от днес 4 заповеди няма нищо ново, както каза министърът. Новото е, че се разрешават трансплантациите и парковете стават достъпни за всички. Двете мерки са консултирани със съответния специализиран съвет и оперативния щаб.

Всичко забранено до момента остава забранено, както и няма промяна в разрешителния режим, заяви Ананиев.

Няма нужда извънредното епидемично положение да е безсрочно, въпреки че законът позволява това. Преценката е, че на този етап това не е необходимо, а и обявяването само за един месец ще позволи на правителството да е гъвкаво и да се съобразява с конкретната обстановка.

По отношение на туризма ще се преговаря на регионално ниво със съседните страни и ще се прилагат реципрочни мерки. Няма да има различно третиране на туристите, влизащи у нас, както и за българите. Затова, по думите на Ананиев, трябва да има 14-дневна карантина за всеки влизащ на родна територия.

Днес са водени разговори с министър Красимир Вълчев да се изготви анкета по общини между всички родители за тяхната нагласа за пуснат децата си детска градина или ясла.

Ще се изготви и алгоритъм за изискванията към самите детски градини и ясли.

Едва след това ще се вземе решение за едно отварянето на детските образователни институции. на персонала в тези заведения може да се вземе решение и да се направят PCR тестове, но министърът не даде подробности.

ВИЖТЕ НОВИТЕ ЗАПОВЕДИ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм