ELISA тръгва в Пловдив начело с Ангел Кунчев

Автор:
Неделя, 10 Май 2020 12:15
ELISA тръгва в Пловдив начело с Ангел Кунчев

Здравният министър със заповед определи състава на работната група, която ще организира проучването

Областният управител Дани Каназирева посети Катедрата по микробиология и имунология при МУ - Пловдив и лабораторията към нея и обсъди с ректора на висшето училище проф. д-р Мариана Мурджева подготовката за предстоящото срезово епидемиологично проучване за COVID-19 на 1000 пловдивчани.

Именно в лабораторията в катедрата ще бъдат изследвани по метода ELISA кръвните проби на участващите в представителното проучване. С ELISA се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус.

Проф. Мурджева обясни, че тестът, който ще се използва вече е избран и в понеделник ще бъде представен на сформираната от Здравното министерство работна група за одобрение. Със заповед на Кирил Ананиев е определена и работната група, която ще организира проучването. Председател е главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, ясни са и нейните членове.

„Тестовете са достатъчно надеждни и за тях има достатъчно научни публикации в специализирани издания. Те са съвместими и с апаратурата, с която разполага лабораторията ни, което е много важно и ще даде по-голяма обективност на изследването. Апаратът, който ще използваме е автоматичен и има възможност за обработване на повече проби на ден. Лабораторията разполага и с друг по-малък апарат, който също изследва по ELISA, но не е автоматичен, но също може да се използва, ако е необходимо“ обясни проф. Мурджева.

Тя допълни, че методът ELISA e имунологичен, изисква се специална апаратура и опитен персонал, какъвто има и в МУ-Пловдив, и в лабораториите на УМБАЛ „Св. Георги“. Самата методика на анализа се използва и в момента в лабораторията за диагностика на други заболявания - за вирусни хепатити, HIV, цитомегаловирус и други. В конкретния случаи ще се види дали в кръвта на изследвания има антитела. Освен това, тези антитела, носят различен тип информация. Те могат да доказват инфекция, която вече е преболедувана, както и прясна инфекция и наличие на вирус.

Областният управител посети и изследователската лаборатория към Центъра за компетентност, позиционирана в Катедрата по микробиология и имунология, в която се намира уникалната Система за клетъчно сортиране за провеждане на специализирани молекулярно-генетични и фармако-терапевтични изследвания ин витро. По думите на проф. Мурджева едно от приложенията й е при клетъчна диагностика на левкемия и левкози при децата за назначаване на последващо специализирано и персонализирано лечение.

Срещата между областния управител и ректора на МУ се проведе в залата, в която се пазят единствените запазени мебели от Дома на благотворителността и народното здраве на Кудоглу, дарени на университета.

В работната група за изследването ELISA са включени областният управител Дани Каназирева, д-р Савина Стоицова от НЦЗПБ, проф. Карен Джамбазов – изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги“, проф. Мариана Мурджева –ректор на МУ, доц. Мария Атанасова, завеждащ на лабораторията по имунология, д-р Сийка Димчева от РЗИ, проф. Йорданка Стоилова и проф. Ани Кеворкян от Катедра “Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации” и д-р Ралица Райчева от Катедра „Социална медицина и обществено здраве“ на Медицинския университет.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  По едно кафе от автоматите на мъжа си https://i.ibb.co/VwSvj25/22.jpgТодор Кафеджията почерпи ли областната Дани-Здравка? Или е поканила ректорката за по кафе около https://i.ibb.co/mX45JT4/image.jpg8 метровия басейн, дълбоко скрит в задния двор на луксозната кооперация, собственост на родителите си сем. Кленджарови...

 • *

  отговори на: читател

  Оправителят на глОпаците пак пусна плочата!

 • читател

  отговори на: *

  Славке, дебилко излезе ли от тоалетната?https://i.ibb.co/8cX4HR4/2.jpg Пак ли беше с разстройство и то стомашно, освен психичното, идиотке! https://i.ibb.co/djxc22Z/image.jpgСмърт на Тотев, да живей Славчо, Левски и Областната...

 • Муз

  Въх, квой туй на Данито на главъта отгоре бря?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм