53 нови с COVID-19 от 1163 проби

Автор:
Четвъртък, 07 Май 2020 08:04
53 нови с COVID-19 от 1163 проби

Повишената заболеваемост се дължи на връщащи се от Нидерландия и старческите домове

53 нови случая на коронавирус са регистрирани от извършени 1163 проби вчера, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

Най-много новодиагностицирани са в София - 19 , и Ямбол - 12, следвани от по петима души в Пазарджик и Плевен.

По области новите случаи са: Благоевград – 2; Бургас – 3; Враца – 2; Кюстендил – 1; Пазарджик – 5; Перник – 4; Плевен – 5; София – 19; Ямбол – 12.

Още една сестра от Пирогов е заразена през денонощието. Общо медиците с коронавирус са 192 или 11% от всички диагностицирани.

Заразените в Пирогов са 48, излекувани са 4, очаква се да излязат резултатите на още 14 днес, каза шефът на Пирогов проф. Балтов.

Не става дума за смесване на потоци в най-голямата болница, а за спешните пациенти и придружаващите ги, които няма как да бъдат спрени, а повечето от тях са без симптоми, добави той.

Заболеваемостта в ковид отделенията е по-малка от тази в останалите, каза проф. Мутафчийски. Там се носят защитни средства в пълен обем и отговорността е по-голяма, добави той.

Излекуваните са 384, което е 22%, а починалите - 84, или 4.6%.

Към момента 353 пациенти са в болници, от които 38 са интензивни.

Починал е един от двамата пациенти, на който бе извършено преливане на кръвна плазма от излекуван пациент, вторият е в добро състояние, каза проф. Мутафчийски.

В момента се изследва персонала от домове за стари хора, за хора с психически увреждания и от резидентен тип.

Домуващите са над 15 хиляди, изследването ще продължи повече от седмица, каза доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Проблемите са най-вече в домовете във видинско - Гара Орешец и Кула. Мерките са насочени да се прекратят всякакви контакти на домуващите с активния свят, добави той.

Мерките ще са насочени освен към прекратяване на всякакви външни контакти, но и към отстраняване на заразения персонал, както и отделянето им в самостоятелна сграда, включително хотели.

Имаме покачване на заболеваемоста, това е факт, коментира ситуацията към момента Мутафчийски.

Данните от последните 5 дни в обратен ред са: 53, 69, 57, 23 и 21 новозаразени.

Тенденцията на повишена заболеваемост в последните 3 три се дължи на завърналите се заразени гастарбайтери от Нидерландия, заради които пламна Ямбол и села в Хасково, както и на случаите в старческите домове във Видинско.

Все още повишената заболеваемост е заради клъстърно разпространение, а не дифузно, коментира проф. Венцислав Мутафчийски.

Системата все още може да се справи с нарастващата заболеваемост, но нека гражданите носят маски във всички затворени помещения, в транспорта и навсякъде, където е упоменато в заповедта на здравния министър. Наблюдава се редовно нарушаване на тези изисквания, надявам се контролните органи да си свършат работата, каза той.

72 хиляди са само хранителните магазини в страната. Има доста актове, има и спрени обекти, каза Ангел Кунчев. Сигнали могат да се подават на телефоните на Българската агенция по безопасност на храните, уточни той.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм