69 нови с COVID, 1798 общо, 84 починали

Автор:
Сряда, 06 Май 2020 08:25
69 нови с COVID, 1798 общо, 84 починали

Брестовица бе дадена за пример на овладяване на огнище на заразата

За последното денонощие са установени са 69 положителни резултата на Covid-19 у нас. С тях в страната има 1798 потвърдени случая

Изследвани са били 1465 проби с което стават 57768. Общо са изследвани 7395 проби на 1 млн. души население

Тези данни оповести на редовен брифинг секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция у нас доц. Димо Димов.

В София и София област - 14, Пазарджик - 14, Благоевград - 8, Ямбол - 8, Видин - 7, Кюстендил - 7, Хасково - 5, Сливен -2, а в Бургас, Плевен, Смолян и Стара Загора - по 1. Няма нови случаи в Пловдив.

Село Брестовица бе дадено за пример на овладяване на огнище на коронавирус, след като от няколко дни там няма регистиран нов случай.

Четири нови случаи на деца между 2 и 15 години - в Благоевград 2 и в Хасково -2.

9 нови случая на заразен медицински персонал - в Пазарджик - 7 и във Видин - 2

Доц. Димов обясни, че завишения брой на случаите:

"Продължават таргетните изследване в домовете за стари хора, както и констатираните случаи на привнесена инфекция с полетите на наши сънарадници, които се завърнаха от няколко европейски страни. Оптимизмът, който ни дава досегашната работа, е че успяваме много бързо да локализираме огнищата, които възникват, и предприетите мерки водят до много бързо потушаване".

Излекувани са 18. 15 амбулаторни от София и трима от Сливен

Починалите за денонощието са четирима.

С тях общият брой на жертвите е 84.

- Мъж на 80 години от МБАЛ Велико Търново с редица придружаващи заболявания, сред които диабет и артериална хипертония;

- Мъж на 61 години от Габрово с придружаващот диабет и атриална хипертония;

- Мъж на 78 години от Сливен, с прекаран инсулт

"Към общата бройка от днес добавяме доктор Нели Пандова, за която се потвърди, през PCR анализ в допълнителните изследвания, че е носител на коронавирусна инфекция".

По света:

81 247 са новоконстатираните случаи в международен мащаб. САЩ, Русия и Великобритания продължават да регистрират най-много случаи.

На Балканите тенденцията се запазва и водещите страни са Турция, Румъния и Сърбия. С най-малко случаи са Гърция - 10 и Република Северна Македония с 8.

Поздрави за военнослужещите и гражданите.

"Позволете ми накрая на брифинга да се възползвам от възможността в национален ефир от името Националния оперативен щаб и от мое име да поздравя военнослужещите и цивилните служители в Министерството на отбраната по повод деня на храбростта. Честит празник на всички именници. Честит празник и на всички български граждани, които са отговорното си поведение се превърнаха във войни срещу злото, дори и когато то е под формата на микроскопичен враг", заяви доц. Димов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм