Тест в Пловдив показва картината на цяла България

Автор:
Четвъртък, 30 Април 2020 15:20
Тест в Пловдив показва картината на цяла България

Тест по Елайза метод ще се проведе в Пловдив в следващите две седмици, който ще покаже какъв е процента на заразени от коронавирус у нас, като същевременно резултатите ще са съпоставими от изследвания в държави по целия свят.

Това оповести на пресконференция току-що главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Огромната разлика е, че досега тестовете се правят избирателно, по групи, и не са нито независими, нито случайни, нито доброволни, каза Кунчев. Елейза методът е тъкмо обратното и той ще даде резултати съотносими и със страната и със света.

Дизайнер на проучването е Савина Стоицова, епидемиолог, работила на международен терен като организатор на здравни тестове.

Тестът ще обхване всички райони на Пловдив, като на случаен принцип ще се определят точките на изследване. Ще бъдат посетени поне 30 адреса, като домакинството е основна единица в проучването независимо дали става за самотно живеещ човек или за голяма фамилия.

На втори етап ще се вземе кръв от до 1000 души - отново по райони. И двете проби са доброволни и който откаже, ще бъде заместен с друг човек, но от съответния район.

Случайността означава, че както може в теста да попадне огнище като Брестовица, така и може да не попадне, коментира Кунчев.

Това не е масов скрининг, нито ще се бърза, допълни той. Важно е резултатите да са представителни и да служат за целия свят.

Проф. Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ "Свети Георги", където ще се изследват кръвните проби, каза, че сондажът ще е на три фронта.

Първият са хората от РЗИ, които ще вземат пробите на терен. Вторият са изследването на самите проби в лабораторията на УМБАЛ с ръководител проф. Марияна Мурджева. Третият са обобщаването и анализа на резултатите.

В пресконференцията участваше и областната управителка Дани Каназирева, която горещо благодари на Ангел Кунчев за избора върху Пловдив, на РЗИ и на всички здравни заведения в града. Тя обяви още, че е в непрекъсната връзка и сутрин и вечер получава справка от Бърза помощ за хоспитализираните в областта.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм