2 нови в Пловдив, момиче на 14 г.

Автор:
Понеделник, 27 Април 2020 08:04
2 нови в Пловдив, момиче на 14 г.

Националният щаб е против отслабването на мерките, катерим се стръмно към пик на заразата

Два нови случая на коронавирус са установени в Пловдив, единият е на момиче на 14 години, което е в добро общо състояние.

Общо диагностицираните в града са 46.

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб.

58 са новодиагностицираните през денонощието, а общият брой от началото на заразата е 1348.

Най-много нови случаи има в Плевен - 23, като 17 от тях са контактни на работници от завод Мизия, където пламна голямо огнище, в София са 19, в Кюстендил - 8, в Пловдив - 2 и по един във Велико Търново, Пазарджик и Сливен.

9 нови са заразените от медицинския персонал като общият брой е 147, което е 11% от всички случаи.

206 са излекуваните, 56 са починалите от инфекцията.

Към момента 301 са в болници, като 41 от тях са в интензивни отделения.

Аргументите на щаба срещу отслабването на мерките са съвсем обективни, каза ген. Мутафчийски в отговор на въпрос защо не одобряват отварянето на парковете, предстоящото на близките до градовете планини и КПП-тата.

Имахме мини пик в началото на април, после спад, сега твърдо вървим нагоре, а на седмична база скалата е още по-стръмна, посочи той и показа графиката на нарастването на случаите.

Споровете ни с правителството са за това, че когато се разхлабват мерки, трябва да се казва ясно и какво следва от това. Ще се влоши ситуацията - това ще стане, категоричен е проф. Мутафчийски и даде пример с два големи футболни мача - единия в Италия, другия в Испания, от които пламнали големи огнища на заразата.

Струпването на много хора на едно място до това води, заключи той. Животът не може да спре, вероятно ще се наложи да живеем с вируса по този начин до намиране на ваксина или ефикасно лекарство.

Мутафчийски цитира изследване на Харвард, в което се сочи, че животът ще продължи с пикове и спадове на заболяването. Въпросът е здравната система да може да понесе пиковите моменти. Действитулно 80% от случаите протичат леко и могат да се лекуват в домашни условия. Но останалите 20 на сто се нуждаят от болнично лечение.

Ген. Мутафчийски допусна, че ще има ту отхлабване, ту ново затягане на мерките според заболеваемостта.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм