Мутафчийски: На път сме да провалим всичко

Автор:
Неделя, 26 Април 2020 19:18
Мутафчийски: На път сме да провалим всичко

В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се катерим по параболата.

Това обясни по Нова телевизия ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени.

Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са на път да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват мерките.

Вчера, докато отида от вкъщи до болницата срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилно, обясни генералът.

За парковете винаги съм казвал, че не са живоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата, каза още Мутафчийски.

Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът куцаше. Това бяха полумерки, които полу се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън, обясни началникът на Оперативния щаб.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм