Стартира изследване с Елайза метод в Пловдив

Автор:
Неделя, 26 Април 2020 08:34
Стартира изследване с Елайза метод в Пловдив

Представително изследване с Елайза метод за процента заразени с коронавирус стартира в Пловдив през новата седмица.

Това съобщи на брифинг тази сутрин националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ще се изследват между 500 и 1000 пловдивчани по групи по метод, който не е ползван досега у нас и просто казано представлява търсене на антитела в различни социални и професионални слоеве на полуслучаен принцип, което означава, че ще има сондажи в различни райони, както и по различни възрастови групи, обясни Кунчев.

Това е едиственият международно признат метод за представително изследване на процента заразени в дадено населено място. Самите Елейза тестове се очаква да дойдат у нас в началото на тази седмица, а изследването да стартира до края й.

Методиката се изготвя от здравното министерство и ще бъде предоставена на РЗИ - Пловдив, които ще извършат проучването. Разликата със сега прилаганите тестове е в това, че в момента изследванията се правят таргетно спрямо контактни лица и дават процент над 18 на сто заразени.

При Елайза методът таргетът не са рискови групи, а общ срез на цялото население.

Пловдив е избран като голям град със средно ниво на заразата от коронавирус, в същото време е сравнително близо и до София, главното огнище, и до регионални такива.

Кунчев призна, че организацията тепърва се прави и е сложна. Вероятно ще бъдат канени хора за изследване, някои от тях вероятно ще откажат, стана ясно още от думите му.

Изследването обаче ще покаже реална картина на процента заразени - дали ще са 2%, повече или по-малко, Елайза методът бил единственият международно признат за подобен тест.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм