Втора COVID лаборатория работи от днес в Пловдив

Автор:
Сряда, 15 Април 2020 12:41
Втора COVID лаборатория работи от днес в Пловдив

Генерал Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб, и кметът на Пловдив Здравко Димитров откриха втората референтна лаборатория  за коронавирус в града - в УМБАЛ Свети Георги, изградена с дарение от бизнесмена Георги Гергов.

Само за месец у нас заработиха 18 лаборатории, каза Мутафчийски и допълни, че това е основно изискване на Европейския съюз за борбата с коронавируса.

Трябва да свикнем с мисълта да живеем и работим в условията на вируса, заяви генералът.

По негови думи ограничителните мерки не могат да се премахнат едновременно - това трябва да се случва постепенно в зависимост от добрите показатели в дадена област.

Мутафчийски обясни, че основният акцент са лабораториите и развитието на медицинските ресурси, както и наличието на интензивни легла, за да се освобождават мерките една по една.

Новооткритата лаборатория в Пловдив има капацитет да обработва 28 теста за 3 часа. Тя ще работи на две смени по 6 часа, което дава възможност за 12 часа да се изследват 112 проби.

При работата със застъпващи се цикли капацитетът може да достигне и до 140 проби.

Закупените PCR тестове са от Южна Корея, като лабораторията ще продължи да работи и след края на пандемията с възможност за широка гама вирусологични изследвания.

Припомняме, че в събота заработи първата лаборатория за тестване на коронавирус в Пловдив, която е в частната МБАЛ Пълмед и е с двойно по-голям капацитет.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • Грозно е

  Г-н Генерал не Ви отива да участвате в тази пародия по време на пандемия. Този театър е обида за Пловдивчани. Може би с този цирк ще се събуди и видим какво управление има нашия град - циркаджийско.

 • ГРАО да мълчи!

  ГЕНЕРАЛИСИМУСЪТ с официална "статистика" (стъкмистика!) ни убеждава колко много Забрани, колко високи Глоби (по 25хПенсии!), колко МАЛКО УСИЛИЯ от крадливите ни управници са достатъчни; от НИКАКВИ РАЗНОСКИ няма нужда (ама я дарявайте още, повечко!); как зареждането със защитни средства и МАСОВИ ТЕСТОВЕ (както корейците надхитриха Вируса веднага след заразената християнска църква!) се отлага за ...след погребенията.
  Диктатура!
  Глоба х25 пенсии!
  Забрани! Тормоз!
  ОФИЦИАЛНИТЕ СВЕДЕНИЯ ГЕНЕРАЛИСИМУСЪТ -скрит зад батарея телефони- ги чува и преповтаря от служебната здравеОПАСНА система, стеснително премълчавайки ГРАО какво регистрира, ВМЕСТО ОТ ПОГОЛОВНИ ПРОВЕРКИ НА НАСЕЛЕНИЕТО за изолиране на асимптоматични носители ПРЕДИ признаци и заболяване.
  А В БОЛНИЦА и "на доктор" всички Будали разбраха, че да идеш със тоя тип Вирус на който никой на света не му знае цаката е БЕЛЯ работа, там е заразата.
  Само някои съпътстващи пневмонии ги лекуват; а с дихателна машина на умирающия просто му облекчават ...отпътуването.
  ЗА ПО-ЛЕСНО НЕ "ЗАБЕЛЯЗВАТ" БОЛЕДУВАЩИТЕ ВКЪЩИ И ТАМ УМРЕЛИТЕ.
  Репортажи всекидневно от ...погребалните бюра, както и от службите ГРАО и пенсионни щяха да допълнят картината, а не само служебните Болнични недомлъвки.
  Корейците доказаха, че ПАНдемия се спира нападателно ПРЕДИ да стигне до болничния праг:
  https://www.youtube.com/watch?v=BE-cA4UK07c
  ЧЕ СРАВНЕНО СЪС ЗАГУБИТЕ ОТ ТОТАЛНА БЛОКАДА всякакви "разноски" по масово тестуване на асимптоматични носители ПРЕДИ да заболеят; както и по защитни "скафандри" за медицинските самоубийци СИ СТРУВАТ ПАРИТЕ.

 • Мадам лъжа

  Благодарим ви г-н Генерал, с този геатър Вие съцудихте пловсивчани. Показахте жалките ни управленци. Ще ги махнем, ще спасим града. Дато Здравко се усети и запази малкото си достойнство, като разкара това алчно, истерично същество.

 • Писател

  отговори на: Мадам лъжа

  Ооо свещена простота. Ще добавя злоба и омраза

 • читател

  Дани-Здравка, https://i.ibb.co/mX45JT4/image.jpgпочиства ли редовно 8 метровия басейн в https://i.ibb.co/VwSvj25/22.jpgлуксозната кооперация на баща си и майка си - пенсиите от Гладно поле Кленджарови?!?

 • байБАЮв бил"ЧИТАТЕЛ"

  отговори на: читател

  КенефОнЛАЙН има Чукча"читател" който се оказва -както отдавна прозираше- самият БайБАЮ, Чукча"ПИСАТЕЛ", хазяинът на сайта. Сам си говори, кряска и надвиква за да изглежда, че някой се интересува и уж участва. Известно време подозирахме СРАтев, негов подгъзник, но напоследък г-нът отсъства - деградирал, впиянчен или изгладнял - пАри нЕма, действай!
  Зад МАСКА "АНОНИМНОСТ" претенциите за приличие и почтеност, разум и равновесие биват изоставени и настъпва улична патаклама; ДЕБИЛ за връзване, ама не от "столични" психиатри, а от СОФИЙСКИ, Четвърти километър.
  Журналистика!
  Поласкан, че г-ца Иванова го нарече Журналист -докато он си е само Чукча"Писател", съчинител на измислици и фантазьор, милият "читател" клъвна въдицата без да се загащи и ... ОТГОВОРИ:
  https://plovdiv-online.com/dokumentirai-miga/item/106979-ot-dnes-raboti-laboratoriya-za-covid-v-mbal-palmed
  оти он е Знаещ, от По-Първите Хора, ПолитБюро на САРБ (Селянки за Амер.Р.Б., бивши "Граждани.." =ГЕРБ)
  Като бълва и се дави в безсилна истерия с клишетата, байБАЮчитател не оспорва, нито възразява ПО СЪЩЕСТВО. Прави сме, значи!
  Кеф!
  Пък от друга страна го съжаляваме за денонощното дежурство в КенефОнЛАЙН без да каже нищо съществено =само клишета!
  =И ТАКА МАСКАТА МУ ПАДНА=

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм