Сухота в устата, температура, синкави устни...

Автор:
Вторник, 24 Март 2020 08:07
Сухота в устата, температура, синкави устни...

Сухота в устата, висока температура, синкави устни... Това са симптомите във възходящ ред на коронавируса, стана ясно от тазсутрешната пресконференция на Националния оперативен щаб.

Генерал Венцислав Мутафчийски се позова на разговор с негов италиански колега приятел, който макар и смъртно уморен от денонощна работа за спасяване на заразени, му споделил симптомите, които те усещали.

Синкавите устни са признак на дихателна недостатъчност, обясни ген. Мутафчийски.

Само 1 случай от София  е регистриран тази нощ, но се чакат още 29 проби днес. Това не е тенденция за намаляне на заразата, подчерта Мутафчийски.

До края на деня се чака заповед на здравния министър, с която ще се задължат всички болници в страната да направят отделения за лечение на заразени с коронавирус и да посочат нуждите си от т.нар. интензивни легла.

Ще се разшири и мрежата от лаборатории за изследване на коронавирус, като освен в Пловдив, такива ще има в Плевен и в Бургас. В момента лекари от тези градове се обучават за бъдещата си работа, каза Мутафчийски.

Международните шофьори и самолетните екипажи да се поставят в 24-часова изолация от работодателите си, ако имат да правят скорошен друг курс, е сред разпорежданията на Националния щаб. За чуждите водачи, пилоти и стюардеси остава разпоредбата да напуснат страната до 24 часа, като ТИР-овете са конвоирани от полиция и не могат да спират, където си искат, обясни ген. Мутафчийски.

От няколко дни се опитваме да докажем, че 7 пациенти са изчистени напълно от вируса, но макар да са в перфектно състояние, още стоят в болница, защото не можем да докажем пълно изчистване, каза генералът.

Около 300 души в момента могат да бъдат тествани на ден, надявам се в близките дни да удвоим и утроим капацитета. Но съм против бързи тестове, които дават измамни резултати и така измамно здрави хора получават фалшиво самочувствие и тръгват по улиците, заключи той.

Само вчера във ВМА са прегледани 120 души, от тях са приети 3, но в следващите дни може да се окаже, че и другите 100 са за приемане. Това е ситуацията за в бъдеще, за която трябва да сме готови. Затова всички болници в страната трябва да имат отделения и легла за заразените, каза Мутафчийски.

Ние нямаме притеснение за частните болници - тяхната Асоциация беше първата, която заяви готовност на се включи в битката, това дори ме изненада, но е факт, завърши ген. Мутафчийски.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм