Пловдив първи в страната с автоматични дефибрилатори

Автор:
Сряда, 26 Февруари 2020 17:46
Пловдив първи в страната с автоматични дефибрилатори

„Над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души“. Това съобщи директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов при откриването на кръгла маса на тема: „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори в гр. Пловдив“. По думите му тревожната статистика се допълва и от данни на Американската сърдечна асоциация, според които случаите в САЩ на внезапно спиране на сърцето са 320 000 на година. Във Великобритания всяка седмица 12 души под 35 години умират от сърдечен арест, сочат данните на Британската сърдечна фондация и Британския съвет по ресусцитация.

В днешната дискусия участие взеха проф.д-р Иво Петров - член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването, проф. д-р Чавдар Стефанов – ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Георги“, Таня Георгиева – директор на БЧК в Пловдив, представители на Фондация „Първите три минути“. На кръглата маса бяха поканени да присъстват и кметът Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева, за да се ангажират институциите с мерки, които според лекарите са животоспасяващи и са наложителни предвид на лошата статистика в България.

Пловдив има възможност да бъде първият град в България, който да постави дефибрилатори в обществени сгради. Според плана, представен от Община Пловдив, в началото такива ще има в общинските здравни заведения, а на следващ етап и на други места.

„Правим го с грижа за хората. Тези апарати ще дадат шанс на стотици пловдивчани да получат навременна помощ в критична ситуация“, уточни д-р Калин Калинов.

„На практика след 10-та минута човекът има минимални шансове да оцелее”, обясни проф. Петров.

Според проучванията, незабавно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация повишават шансовете за спасяване до над 65%. Повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Използването на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) може да върне сърцето към нормалния му ритъм и е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация.

От Фондация „Първите 3 минути” направиха нагледна демонстрация как функционират външните автоматични дефибрилатори и обещаха, че ще обучат желаещите да работят с устройството. Според тяхно проучване, сред над 3000 пловдивчани, повече от 90% са изразили готовност да получат знания и умения за работа с устройството.

Автоматичните външни дефибрилатори в някои страни се използват на публични места от десетки години. Те се разполагат не само в здравни заведения, но също и на летища, гари, обществени сгради, магазини, училища и др. Широко разпространена е практиката с АВД да се оборудват автомобили на полицията и пожарната. Внедряването на автоматични външни дефибрилатори в европейските градове се прави чрез местни и национални програми, като водеща роля в този процес имат общинските структури.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Цацаров

    Защо не поканихте и мен? Тъкмо да прегледам фирмените упражнения на родителите на областната Здравка-Дани... В резултат, на които се сдобиват с луксозна кооперация с бесейн в луксозна част на града.https://i.ibb.co/mGRVPpg/22.jpg Докато дъщеря им развива политическа дейност и няма съответстващи за подобни имоти декларирани доходи.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм