Празник в Дедево за Месни Заговезни

Автор:
Сряда, 19 Февруари 2020 11:31
Празник в Дедево за Месни Заговезни

Кукери и курбан предхождат Месни заговезни в Дедево. На 22.02.2020 г. (събота) в 10.30 часа ще бъде спазена вековната местна традиция – тежки медни и тучени чанове, страшни пъстри маски и специални рошави костюми ще дадат началото на месопустния карнавал. 84-годишният Бай Георги Терзиев, който от 40 поредни зими е водач на тукашните кукери, ще поведе дружината от дядовци, следвани от техните деца и внуци. Карнавалните багри, звуци и ритми ще залеят площада на селото и ще се стекат към къщите на дедевци. За да прогонят злите сили и студа и да привлекат здравето, плодородието, добродетелността и благотворителността.
В 15 часа черешово топче официално ще извести началото на всеобщата веселба, когато кметският наместник Иван Арамазов ще поздрави жителите и гостите на малкото родопско село с първия празник, предвестник на пролетта. Оркестър „Славяни“ с ръководител Николай Трифонов – Кочовеца ще подгрява пиршеството и игрите до полунощ .
Всички дружно ще заговеят с курбан, кюфтета и кебапчета.
В 18.30 часа лумналата 3-метрова купӑ хвойна ще озари площада. Около огъня, символ на светлина, сила и здраве, ще се извие многоредово хоро.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм