Лъки Инвест отрови реките Юговска и Чепеларска

Автор:
Сряда, 12 Февруари 2020 08:05
Лъки Инвест отрови реките Юговска и Чепеларска

Очакват се пробите от реките Юговска и Чепеларска, които бяха замърсени при авария в хвостохраниището край Лъки. Изтичане на отпадни продукти от спукана тръба промени цвета на водите им в мътнозелено.

Екоинспектори от Смолян и Пловдив взеха осем проби от замърсените реки. Те ще бъдат изследвани за наличието на тежки метали и цианиди.

От фирмата собственик на хвостохранилището твърдят, че няма замърсяване, но от Басейновата дирекция в Пловдив алармираха гражданите да избягват двете засегнати реки, а ВиК дружествата да изследват водоизточниците си в терасата на река Чепеларска.

Засегнати са общините Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица, а евентуалното замърсяване е от цветни метали.

Причината за поредното замърсяване в Пловдивска област е аварирал хвостопровод в резултат на нерегламентирано заустване на хвост. Изтичат отпадни продукти, които замърсяват първо река Юговска. Аварията е отстранена, на собственика на хвостохранилището – Лъки Инвест, ще бъде наложена глоба.

Днес еконискектори ще вземат повторни проби, ще се среди и за замърсяване на река Марица, тъй като реките Юговска и Чепеларска се вливат в нея.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм