10 бона глоба за НЕК за замърсяване на Въча

Автор:
Вторник, 24 Декември 2019 09:26
10 бона глоба за НЕК за замърсяване на Въча

10 бона глоба налагат на НЕК ЕАД заради замърсяване на изтичащите води от ВЕЦ „Въча 1” в река Въча. Наказанието е заради констатирано превишение на съществуващата норма за нефтопродукти в повърхностни води – „без видим филм и мирис“.

Проверката по сигнал на кмета на Кричив Атанас Калчев за замърсяване на река Въча беше извършена на 13.12.2019 г. от съвместен екип от експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив и Регионална лаборатория – Пловдив.

Установено беше, че от мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ „Въча 1” на промеждутъци се оттичат в реката петна (филм) на повърхността на водното течение.

Взетата тогава проба повърхностни води беше изпитана по няколко показателя: температура, активна реакция рН, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност на кислород, БПК5, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, ортофосфати (като фосфор), общ фосфор (като фосфор), желязо, манган, мед, цинк, калциево-карбонатна твърдост и нефтопродукти. Анализът на резултатите е извършен съгласно Наредба № Н-4/14.09.2012 г. за характеризиране на повърхностните води.

Протоколът от изпитване на повърхностни води на Регионална лаборатория – Пловдив показва, че по време на вземане на пробата е установен видим филм на повърхността на водата, а резултатът от изпитването показва стойност за нефтопродукти 0,24 mg/l.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм