Хр. Карамфилов: За да отслабнете комбинирайте фитнес и кардио!

Автор:
Понеделник, 02 Декември 2019 13:48
Хр. Карамфилов: За да отслабнете комбинирайте фитнес и кардио!

Мнозина са хората, които месеци или дори години наред се опитват да отслабнат, но въпреки диетите и тренировките, не успяват да смъкнат и грам. Как усилията ни да се увенчаят с успех обяснява персоналният инструктор в Pulse Fitness & SPA Plovdiv и специалист по изготвяне на хранителни режими и спортно хранене Христо Карамфилов.

„За да отслабнете, трябва да накарате тялото да изразходва енергията, складирана в мазнините. Начинът затова е да се ускори сърдечния ритъм, което може да бъде постигнато с различни видове физическа активност - например бягане на пътека, каране на велоергометър или чрез фитнес упражнения за оформяне на мускулите. При последния начин ефектът е две в едно, защото изграждате мускули, които спомагат за ускоряване на загубата на килограми“, посочва Карамфилов.

По думите му ритъмът, при който тялото изразходва най-много мазнини, е средно около 70-80% от максималния сърдечен ритъм. Максималният сърдечен ритъм се изчислява по следния начин: за мъже от 220, а за жени - от 226 се вади възрастта.

Разбира се в различните етапи на тренировката може да се отклонявате под или над средната стойност, а сърдечният ритъм ще се адаптира към упражненията и ще се стабилизира, уточнява треньорът.
Според него всички кардио спортове, като бягане или колоездене, помагат за отслабване.

Той обаче е категоричен, че най-добра за сваляне на килограми е комбинацията от кардио и укрепващи мускулите упражнения. Причината е, че колкото по-големи са мускулите, толкова повече калории изгарят – например 500 грама мускули горят 100 ккалории повече.

Инструкторът е категоричен, че фитнес тренировките помагат за изгаряне именно на мазнини, а не на мускули.

„Фитнес с цел отслабване е фитнес за издръжливост, което означава да се правят 6 до 8 серии с 15 до 30 повторения и кратки почивки между сериите (15 до 45 секунди). Трябва да намерите подходяща тежест, която ви уморява и оставя без дъх, но ви позволява да направите всички повторения в една серия. Продължителността на тренировката може да е от 30 минути до 1 час“, казва Христо Карамфилов.

Той допълва, че нй-много калории изгарят функционалните упражнения на големите мускулни групи – крака, гръб, седалище / клекове, набирания, лицеви опори, лежанка и мъртва тяга/.

Треньорът съветва начинаещите да започнат с тренировки, които са 75% кардио и 25% силови упражнения. Например при едночасова тренировка кардиото може да е 45 минути, а фитнесът – 15 минути. След няколко седмици съотношението може да бъде изравнено на 50/50.

„Не забравяйте, че за да постигнете желания резултат, трябва да разчитате 100% на спорт и 100% на хранене. Физическата активност не е оправдание, за да преяждате. Това че спортувате, не означава, че трябва да увеличите количествата храна, които поемате или да консумирате повече сладки или мазни продукти“, пояснява персоналният инструктор в Pulse Fitness & SPA Plovdiv.

По думите му не бива да се надвишават необходимите на тялото калории (средно по 2000 дневно за жените и 2500 за мъжете), защото няма как да се изразходва цялата енергия от тях. Задължително е в диетата да се включват плодове, защото те доставят необходимите витамини и минерали на организма.

Христо Карамфилов препоръчва на желаещите да намалят теглото си да пропускат междинните закуски и да се хранят балансирано и здравословно, като включват протеини, зеленчуци и въглехидрати в съотношение 1/1/3.

Всеки, който иска да промени себе си и живота си, може да се свърже с Христо Карамфилов на телефон 0879080847, в страницата с неговото име във Фейсбук, или във фитнес център „Пулс“ на ул. „ Цанко Дюстабанов“ № 63.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм