Психиатърката Инна Бончева - с маска и качулка в съда

Автор:
Петък, 29 Ноември 2019 13:37
Психиатърката Инна Бончева - с маска и качулка в съда

Психиатърката Инна Бончева, обвинена в източване на 537 000 лв. от Здравната каса с менте рецепти за параноидна шизофрения, остава в ареста, реши Районен съд Пловдив.

Днес тя се яви в съда с качулка и медицинска маска на лицето.

Бончева е взела парите като е предписвала рецепти за несъществуващи пациенти. С документите докторката получавала изключително скъпи лекарства за лечение на параноидна шизофрения, които се поемат от Здравната каса.

Чрез посредници тя ги е продавала на черно на половин цена.

Според събраните доказателства 52 лица, които уж са били пациенти, са получавали лекарствата. Въпросните хора нито са били на преглед, нито познават психиатъра. Част от тях даже били в чужбина, когато по документи са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с различни медикаменти.

Далаверата започнала през януари 2017 година. Една ампула струва между 700 и 900 лева.Бончева вземала ампулите чрез подставени лица, а след това лекарствата са пласирани на черния пазар за 300 лева, а 30 лв оставали за посредника.

Вчера служители на полицията са претърсили 5 адреса на територията на Пловдив, Кричим Първомай, селата Фотиново и Кърнаре.

Разпитани са 80 свидетели, иззети са веществени доказателства - амбулаторни листове, рецептурни книжки, друга документация, печати, ампули, компютърни конфигурации.

От РЗОК са автори на част от комплектите документи, които са послужили за престъпната дейност.

Според адвоката на психиатърката Георги Кутрянски обаче в конкретния случай всичко около обвиненията срещу нея почива на показанията на свидетелите, а имало и доказателства, които оборват тезата за тази правна квалификация на държавното обвинение.

По думите му липсва експертиза по делото, която да докаже, че за една година лекарката е въвела в заблуждение РЗОК и една фирма - ЕООД, че 52-ма пациенти са с неверни диагнози и че въобще тези диагнози са неверни.

Не било ясно също как се стигнало до сумата от 537 000 лв.

Кутрянски коментира също, че от разпита на контрольорка от РЗОК-Пловдив ставало ясно, какъв е редът за изготвяне на въпросните протоколи, с които се вземат лекарствата. Именно тази контрольорка обяснявала, че след изготвянето на документите, въпросните лица трябвало лично да отидат на лекарска комисия и да положат подпис пред трима психиатри.

Едва след документите отивали в касата. Затова Кутрянски настоя лекарката да бъде пусната под парична гаранция, съобразена с тежестта на повдигнатото обвинение и финансовите й възможности.

В последните си думи д-р Бончева заяви, че иска по-лека мярка.

Абсолютно необосновано е обвинението, дори не мога да го квалифицирам, посочи тя.

На психиатърката са повдигнати обвинения за измама, като наказанието е между 1 и 8 години затвор.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  Ха-ха-ха... Тази е по-скоро психарка... Хубаво ти беше га лапаше кИфтетата... https://i.ibb.co/mTg5k2c/image.jpg

 • читател

  отговори на: читател

  Наташа, нищо няма да и направят! Най-много една година условно! Утехата за всички ще е, че след това ще продължава да "лекува" герберски дебили, като теб! Хи, хи, хи...

 • читател

  отговори на: читател

  Славке, славчова дебилко... https://i.ibb.co/bFq6hyH/image.jpg3 Искаш ли си още Славчо? Или вече си искаш Слави? И, разбира се, "Ники Бареков - този капитал на Пловдив"...

 • читател

  отговори на: читател

  Тъй като Славчо /искаме си го за кмет/ и Ники Бареков са си заслужили пловдивчанчета, остава само Слави Трифонов - бъдещия министър-председател на България да бъде удостоен със званието - "Почетен гражданин на Пловдив"!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм