Психиатърка източи 1/2 млн. от Здравната каса с фиктивни рецепти

Автор:
Четвъртък, 28 Ноември 2019 11:14
Психиатърка източи 1/2 млн. от Здравната каса с фиктивни рецепти

Психиатърка от Пловдив е източила над 0,5 млн. лв.  от Здравната каса, чрез рецепти за несъществуващи пациенти. С менте документите докторката  получавала изключително скъпи лекарства за лечение на параноидна шизофрения, които се поемат от Здравната каса. Чрез посредници тя ги е продавала на черно, съобщи директоръг на Областна дирекция на МВР Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. 

Вчера служители на полицията са претърсили 5 адреса на територията на Пловдив, Кричим Първомай, селата Фотиново и Кърнаре. Изети са а, допълни още Рогачев. Разпитани  са 80 свидетели, иззети са веществени доказателства - амбулаторни листове, рецептурни книжки, друга документация, печати, ампули, компютърни конфигурации. Според събраните доказателства 52 лица, които според документите са били пациенти, са получавали лекарствата.  Въпросните хора нито са били на преглед, нито познават психиатъра. Част от тях даже били в чужбина, когато по документи са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Далаверата започнала през януари 2017 година. 

На психиатърката ще бъдат повдигнати обвинения за измама, като наказанието е между 1 и 8 години затвор.

Заместник-районният прокурор  Атанас Илиев обясни, че ще бъде повдигнато и второ обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание, тъй като в кабинета на лекарката е открит силиконов печат на Здравната каса.

Илиев благодари на директора на Областна дирекция на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев за огромната работа, свършена от Икономическа полиция. 

По време на разследването ще бъдат разследвани и действията на длъжностните лица, които парафират документите, чрез които се получават медикаментите.

Ще проверим дали става дума за затваряне на очите от страна на служители на  Касата или предоверяване към лекаря. Документите, които са съпровождали изписването на ампулите са много. Изписването на тези лекарства са строго регламентирани. Този психиатър се е сдобивал с направления от личните лекари. Проверява се също дали печатите в тези документи са от фалшивия печат, открит в кабинета на психиатърката или от лица от касата, които са съпричастни или са се предоверили на въпросния лекар. Една ампула струва между 700 и 900 лева. Това са препарати с отложено действие, поставят се с инжектиране на всеки месец, каза още Атанас Илиев. 

Лекарката е задържана за 24 часа , предстои да й бъде наложена мярка за неотклонение за 72 часа.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • читател

  Нормално! Безхаберие и апатия е затиснало здраво отчаяния народец! Държавата е на самотек, но Вождът и Наташа - руската мамаша са оптимисти! Хи, хи, хи...

 • читател

  Нормално! Безхаберие и апатия е затиснало здраво отчаяния народец! Държавата е на самотек, но Вождът и Наташа - руската мамаша са оптимисти! Хи, хи, хи...

 • читател

  отговори на: читател

  Лудите в Пловдив са много и основно са привърженици като https://i.ibb.co/djxc22Z/image.jpgСлавка на политкомисар Славчо Метлата, но явно има и луди психиатри - как си е придставявал лелката псих, че ще и се размине?!?
  При кой ли психиатър специализира стажантът-психиатър д-р Стоева, преименувана Славчова Атанасова?!?

 • читател

  отговори на: читател

  Така е, по времето на Славчо имаше метли за целия персонал и беше чисто, разбира се! Сега, ХвалТотев и неговата герберска кохорта, така са ошушкали /разбирайте окрали/ общинските финанси, че горкия Плондер няма пари да купи и една метличка за работниците! Вдигайте данъците - изкомандва областната управителка и кметица на Пловдив - Дани Каназирева - и духайте супата! Хи, хи, хи...

 • Кубилкина

  д-р Инна Димитрова Бончева

 • читател

  отговори на: Кубилкина

  Ако това е името на хитрата сврака с двата крака, тя повече фирми отколкото дипломи и сертификати май... Бизнесът и най-вече парите явно я влечат...https://i.ibb.co/mTg5k2c/image.jpg Е сега ще има да си преговаря на спокойствие и чист въздух Психиатрията на Каплан и НК...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм