Нов суперапарат щади здравите органи на онкоболните

Автор:
Неделя, 23 Ноември 2008 17:50

ImageНад 1 200 пациенти от януари досега са преминали терапия в Радиоизотопния център на УМБАЛ “Свети Георги, който се намира в База 1 на болницата на ул. „Васил Априлов” №15. Това съобщи неговият ръководител проф. д-р Марианна Янева, според която до края на годината броят на онкоболните, които са се подложили на процедури в Клиниката по лъчева терапия, може да надмине 1 500.

Очакваме да увеличим качеството и броя на обслужваните пациенти със закупуването на нов телегаматерапевтичен апарат с кобалтов източник, уредба за средно-енергийно рентгеново лъчение на костни метастази и компютърен томограф-симулатор, заяви проф. Янева. Тя сподели, че в близко бъдеще се очаква Министерството на здравеопазването да изгради още 2 бункера, в които да се помещават 2 нови линейни ускорителя.

За разлика от хирургичните методи, при които се изрязват болните органи, лъчелечението съхранява целостта и функцията им, обясняват лекарите. Целта е да се постигне трайно оздравяване или облекчаване на редица оплаквания при пациентите – болка,  притискане на околни тъкани и органи. Модерната апаратура ни помага да извършваме ефективно лечение на онкоболните, което щади имунната система на организма, категорично е ръководството на Университетска болница.

УМБАЛ “Свети Георги” разполага с втория в страната линеен ускорител за лъчетерапия, припомниха от болницата. Чрез комплексното приложение на симулатор, компютърен томограф и планираща система се определя най-подходящият начин за облъчване на болното място, така че максимално да се щадят околните здрави тъкани. Областта на лъчелечение се определя чрез симулатор и компютърен томограф. Лекарят и физикът изготвят индивидуален план за провеждане на лечението, например, каква обща доза облъчване да се приложи и колко пъти да се провежда терапията, обясни проф. Марианна Янева.Клиниката по лъчетерапия на Университетска болница обслужва пациенти както от Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска области, така и от цялата страна, включително София и Плевен. С линейния ускорител се извършва терапия при пациенти с тумори на централната нервна система, на гърдата, на шийката и тялото на матката, на ларинкса, белия дроб, бъбреците, простатата, кожни тумори и др. Прилага се лечение и за метастази в костите и в мозъка. Единствено при нас се извършва терапия и за рака на щитовидната жлеза за цяла Южна България, обясни проф. Янева. Според нея причината за това е, че Радиоизотопният център отговаря на всички изисквания на Агенцията за ядрено регулиране. След оперативното отстранява на карцинома на щитовидната жлеза в Клиниката се провежда допълнително лечение с големи дози радиоактивен йод, за да се осигури разрушаване на евентуални остатъци от тумора, както и разсейки. При радиоактивните процедури пациентите се настаняват в две “активни” помещения, специално пригодени така, че по време на престоя си там, болните да бъдат изолирани от своите близки, подчертаха лекарите.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм