Апелативен съд решава за сделката на д-р Вальов

Автор:
Понеделник, 07 Октомври 2019 08:07
Апелативен съд решава за сделката на д-р Вальов

Окръжна прокуратура - Пловдив протестира оправдателната присъда за д-р Красимир Вальов по дело за закупен за нуждите на Комплексен онкологичен център компютърен томограф, който - според тв предаването Господари на ефира, ощетил общинската здравница с 405 хиляди лева.

Делото ще се гледа в Апелативен съд Пловдив на 8 октомври.

Като управител на КОЦ Пловдив д-р Вальов е спазил Закона като на  31.08.2016 г. в като управител е открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на КОЦ-Пловдив ЕООД с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС, която завършила със сключването на договор, въз основа на който е доставен 32-срезов компютърен томограф.  Цената на томографа е 898 000 лева без ДДС.

Припомняме, че атаката срещу д-р Вальов бе поведена и изцяло изнесена от тв предаването Господари на ефира. По време на нестихващите почти всяка вечер обвинения от малкия екран срещу Вальов, в ефира на въпросното шоу пък течеше реклама на Онкологичната болница в Панагюрище, чийто собственик за нещастие почина от рак в лечебно заведение извън страната.

Ето и решението на съда:

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия д-р Красимир Вальов за невинен в това, че на 31.08.2016 г. в гр. Пловдив като управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД в качеството си на длъжностно лице по смисъла на чл. 93 т.1 б. „Б“ от НК – възложител по Закона за обществените поръчки, да не е положил достатъчно грижи за възложената му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, с Решение №185/31.08.2016 г. открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с цена на томографа – 898 000 лева без ДДС и от това да са последвали значителни щети за „КОЦ – Пловдив ЕООД“ в размер на сумата от 405 190,92 лева без ДДС, явяваща се разликата между стойността на томографа по договора и реалната пазарна стойност на доставения компютърен томограф, като престъплението е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, поради което и на основание чл. 304 от НПК го оправда по повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 219 ал.4 вр. ал.1 от НК.

В резултат на медийните атаки и заведеното срещу него дело, Вальов бе принуден да подаде оставка като шеф на КОЦ Пловдив още през ноември 2016 г. след серия от предавания на Господарите, които целяха да докажат, че сделката е съмнителна. По-късно от предаването продължиха с обвинения, че са извършвали ненужни операции на хора със здрави органи.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • НЕЛИЯНА

    ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА - НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ НА ЕКРАН!ТОВА БЕШЕ ,ПОРЪЧКОВА ПЛАТЕНА ПРОДУКЦИЯ!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм