Мъж на 88 е „машина“ в часовете на Криси по пилатес в Pulse Fitness & SPA Plovdiv

Автор:
Петък, 02 Август 2019 11:46
Мъж на 88 е „машина“ в часовете на Криси по пилатес в Pulse Fitness & SPA Plovdiv

Ако наблюдавате отстрани лекотата, с която чаровната и усмихната Кристина Маврова преподава пилатес в Pulse Fitness & SPA Plovdiv, ще си кажете - това е детска игра. Не така стои обаче въпросът, като се включите в тренировката. Всъщност упражненията за разтягане и сила, разработени преди много години от германеца Йозеф Пилатес, само изглеждат лесни. Когато започнете да ги правите, се задъхвате още на повторението, а ако изкарате до край – поздравления, значи сте в чудесна физическа форма.

Била съм свидетел как мъжаги с огромни мускули, на които не им се опират десетки килограми в залата, не успяват да издържат тренировката на Криси по пилатес. Най-доброто описание затова как се чувства човек след нея, направи мой познат, който не пропуска часовете й: „Все едно си бил не на един, а на два масажа един след друг.“

Кристина, която между другото има бакалавърска степен по маркетинг, е в спортната зала от 5-годишна, когато ходи с братовчедка си да скача на батут. От 7 до 11 години тренира акробатика, минава през колективни спортове като хандбала и баскетбола, а от 13 до 16 г. се занимава с аеробика. Докато учи в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, се увлича по тае-бо. През 2007 г. отива на първата си тренировка по пилатес в пловдивска спортна зала.
„Упражненията веднага ми паснаха. Още първия час промени представите ми, защото осъзнах, че нито една част от тялото ми не работи както трябва. След няколко месеца тренировки обаче усетих, че и най-малкото мускулче в мен е укрепнало. Тогава разбрах, че това е моето нещо“, спомня си Кристина Маврова, която от 3 години е инструктор по пилатес в Pulse Fitness & SPA Plovdiv.

Пилатес е като балсам за ставите, костите и сухожилията на всички, които работят седнали на бюро. Това е спортът, който носи облекчение на състезатели след травми, на хора с гръбначни изкривявания, прищипан нерв, дископатия и даже дискова херния.

„Пилатес стяга, издължава и тонизира мускулите, подобрява стойката, прави фигурата по-стройна, дава гъвкавост и равновесие, висок дух, сила, издръжливост и много удовлетворение, развива кондицията, укрепва мобилността на ставите. Учи те на прецизност, дисциплина, дава ти свобода и лекота на действията и движенията, концентрация, баланс, подготвя тялото за напрегнатото и забързано ежедневие“, обяснява Криси.
За нея самата пилатес е „здраве и свобода, помага ти да обичаш, усещаш, осъзнаеш, приемеш тялото си и да се чувстваш страхотно в кожата си!“

Жена със сменена тазобедрена става, която посещава часовете й, вече се чувства много по-мобилна и енергична. Момиче, което изпитва големи трудности по време на първите тренировки, не се отказва, и сега тялото й е стегнато и добре оформено, а стойката – изправена. Сред най-редовните фенове на Криси, е и пловдивчанка с множествена склероза, чието физическо състояние се подобрява значително. 17-годишна девойка, която няма почти никаква мобилност на тазобедрените стави, след година редовни посещения, вече прави шпагат. Посетители, които не пропускат тренировка са и семейство на 64 години. Огромен напредък има и при младеж, който идва с много изгърбена стойка, от която в момента няма и помен.

Най-голямата гордост за Кристина Маврова обаче е 88-годишния Милко Мерджанов, който е един от най-възрастните и най-успешните в групата й по пилатес.
„Той е машина“, категорична е тя за възрастния мъж-диабетик, смъкнал с упорити тренировки, с над 40 на сто инсулина, който приема.
Инженерът по електроника, който е конструирал стендова апаратура за отделните блокове на електронните машини в бившия Завод за запаметяващи устройства, е от 2 години всеки ден във фитнеса. От година пък не пропуска час при Криси.

Тя е удовлетворена, защото прави това, което обича и помага на хората.
„Щастие е да виждам усмихнати лица след тренировка по пилатес!“, споделя инструкторката в Pulse Fitness & SPA Plovdiv.

Всеки, който иска да промени себе си и живота си, може да го направи в Pulse Fitness & Spa Plovdiv на ул. „ Цанко Дюстабанов“ № 63.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм