Уникален Бунарджик след голямата реконструкция /видео/

Автор:
Петък, 31 Май 2019 13:16

Пловдивчани възхитени от визията на хълма: Върна си величието отпреди 60 години!

Великолепна визия придобива Бунарджика, след облагородяването. В това се убедиха журналисти и пловдивчанки в зряла възраст, които бяха любопитни да видят мястото, което си спомнят още от младежките години.

Хълмът с акведуктите блести с предишното си великолепие, констатираха жените. Те бяха възхитени и от фантастичните водни площи с фонтани, които са изцяло реновирани. Преди да си тръгнат пловдивчанките благодариха на кмета на Централен Георги Стаменов, затова че посещението си на реновирания Бунарджик ги е върнало в младостта и детството им.

Вечерта водните площи, най-високият от който стига 2,5 метра, ще бъдат осветени художествено, като възможностите са за 64 000 цвята, обясни представител на фирмата-изпълнител.

От вчера, в 2 сутринта текат 72-часовите проби за фонтаните, заедно с осветлението, което може да бъде придружено и от музикален съпровод.

Софтуерът има изключително големи възможности. Има вариант да се направи и 3D мапинг, а художественото осветление да се управлява от мобилен телефон, обясни кметът на Централен.

По думите му фонтаните на Бунарджика не са работили няколко десетилетия.

Погрижили сме се да направим ново и модерно съоръжение, като всичко се управлява от софтуер - последна дума на техниката. Това ще гарантира дълговечност и безпроблемна експлоатация напред в годините, подчерта Георги Стаменов.

Той добави, че инвестицията във фонтаните е малко над 200 000 лева, като те са били стартирани от нулата.

Водното съоръжение беше без дъно, така че изградихме наново цялото корито, облицовахме го със сиенит от Македония - същият като този на тепетата, посочи кметът на Централен.

Растителността на хълма е обследвана, като саморасляците се премахват, а защитените растителни видове се запазват. Всички алеи в източната част на хълма бяха основно пренаредени, а под тях бе изградена наново цялата подземна инфраструктура - водопроводи, канализация и отводнителна система. Поставени са тръби за електоинсталация и за оптични кабели, оставени са и 4 допълнителни свободни, за да не се копае и по тях да се пускат необходимите комуникации, обясни Георги Стаменов.

Предстои довършване на архитектурното осветление на аквадуктите и на ската, който се наложи да бъде обрушен и укрепен, и който всъщност забави ремонта с около месец, защото работниците изнасяха всяка част от него на ръка.

Ще бъде синхронизирано уличното и художественото осветление заедно с водните атракциони. Остава да се възстановят и каменните пързалки, които ще са функциониращи.

В по-ниската част ще има атракциони за деца с указателни табели и батути. Там ще бъдат поставени и маси за шах и табла.

Полицейски пост ще наблюдава денонощно обекта, а в бъдеще ще има изградено видеонаблюдение на целия хълм.

Надявам се пловдивчани да харесат новия облик на Бунарджика и той да стане любимо тяхно място за отмора, каза още кметът на Централен.

Той призова да се пази обновения хълм, за да може той да радва дълго време гражданите и гостите на Пловдив.

Общата инвестиция за облагородяване на хълм Бунарджика е 2 милиона лева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

  • KOko

    Само да попитам и на този шадраван ли след година ще му търсим кои да ремонтира след като му изтече гаранционни срок?!?!:D:D:D

  • читател

    Прекрасно и уникално!!! Браво!

  • Григорова

    Браво, заслужават поздравления тези, които имат принос в това начинание. Поканете Фандъкова да вземе акъл от пловдивчани.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм