Владиката удари по интелектуалци

Автор:
Понеделник, 30 Януари 2012 12:22

Ако свещеник бъде осъден затова, че е ремонтирал Църквата си, аз ще вляза в затвора с него!

Това оповести на неделната литургия и молитва пловдивският митрополит Николай по повод атаките на група интелектуалци срещу ремонта в храм Света Марина.

Никой от интелектуалците, макар да бяха призовани да дойдат на молитвата за вразумление, не уважи тричасовата церемония, споделена от 3-ма епископи, десетки свещеници, стотици миряни, сред които областният управител Здравко Димитров, кметовете на Пловдив и Асеновград - Иван Тотев и Емил Караиванов, депутатът Петър Мутафчиев, трима ректори на пловдивски университети.

Няма да приемем храмовете ни да бъдат превърнати в паметници на запустението.

Ако сме нарушили някоя светска наредба, пропуснали сме да попълним някой формуляр, готови сме да понесем санкция.

Но върху нас от 2 месеца се сипят клевети, обвиняват ни за престъпници, които трябва да гният по затворите, продължи дядо Николай.

Защо?

Защото не сме се допитали до някои интелектуалци ли?

Ето питам ги:

Кой е автентичният вид на българската душа?

Пропадналите покриви, бурените и калта ли?

Това са хора, които дори не ходят на църква.

Обявихме, че днес ще четем молитва за вразумлението им.

Използвахме тази провокация, за да дойдат и да мога лично да им благодаря.

Да им благодаря, защото с критиките си направиха Църквата по-жива!

Бихме се радвали, ако тези интелектуалци посветят част от таланта си на нея!

Нито един обаче от интелектуалците, инициирали Отвореното писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и последвалата подписка в нета не дойде на молебена и литургията в Неделята на Закхея.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

 • Глас Народен = Глас Божи

  БЕЗ РАЗКОЛ

  След като се оказа, че БПЦ се е самообезглавила като водачите са продали за сребърници съвестта си и народното доверие и са служили на Комитета за ДЪРЖАВНА Сигурност (а са УЖ независими от държавата) ясно стана, че не съществува никакъв начин БПЦ да се САМОвъзстанови. Агентите взаимно се "гласуват", един-друг и ще се "ръкополагат" до края на света. Вече има признаци, че християнско покаяние не може да се очаква, че светската власт им се е усладила на тези "монаси".

  ВСИЧКИ митрополити следва незабавно да освободят окупираните катедри и отидат в манастирите на размисъл, покаяние и Богу служение, народът не ги признава за негови "духовници". Без изключение = които не са имали досиета не са по-добри, напротив, те са "хиротонисани" и ръкоположени от агентурата, а някои са непоправимо компрометирани пред епархиотите си. Вкл. Софийският. Подробна инвентаризация вкл. ръчните часовници, монасите са дали обет за нестяжание. Никакви покупко-продажби, грехота.

  НАРОДЪТ (не държавата, която няма ИЗПЪЛНИТЕЛНА власт в църковните дела) чрез Народното Събрание следва незабавно да блокира търговските сделки на черните агенти, които са се активизирали (Мелбърн -http://www.citizenspeak.eu/node/74-, Вашингтон -http://www.kultura.bg/bg/article/view/18310-, Черноморието и навсякъде) да ограбят безценни и незаменими религиозни, културни и художествени ценности, блага и имоти, които са всенародно достояние и притежание независимо от актове за собственост, търговски регистри, нотариални надхитрявания. С обратна сила = състояли се сделки да се разследват и анулират. Църквата е народна, от дедите ни за внуците ни, тя е различна от частните корпорации.

  СЪБОР - всенароден, църковен - следва да се насрочи и организира със същият този акт от Народното Събрание, като се пресекат всякакви попълзновения за оркестрирането на Събора от досегашните църковни властници, които така биха го опорочили. Българският народ си знае и отлично познава кои и какви са неговите истински, достойни пастири и макар на по-скромно християнско равнище -епископско засега, така както първоначално през турско екзархията - и ще ги последва в създадената от йерарсите криза на тяхното православие.

  РАЗКОЛ няма как да стане, разкол става когато половината възстане против другата половина. Когато ВСИЧКИ без изключение бъдат отстранени разцепление няма, има оздравление. Като хирургическа операция за отстраняване на тумор: без компромис. Без отлагане. Българският народ има крепка душевност, а и остър поглед да прозре хитрувания, замазване, шикалкавене, подслаждане, продажност и порочност; съветски и ФАНАРиотски козни. Благочестивото ПАСТВО не е безсловесно стадо. сБогом на Негово попКръстюПодобие, со миром! Многая лета!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм