Пловдив първи с последен клас US дефибрилатори /видео/

Автор:
Петък, 16 Октомври 2020 13:33

Община Пловдив е първата, снабдила общинските ДКЦ-та и двете общински болници с последен клас американски автоматични дефибрилатори, които спасяват човешки живот в първите 5 минути на сърдечен арест. Те бяха представени днес от кмета Здравко Димитров и шефа на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

Цената на бройка без ДДС е 3590 лева, устройствата са с вградена инструкция на български и буквално могат да се управляват от деца, каза д-р Калинов.

10 хиляди българи годишно получават сърдечен арест, а процентът на леталните изходи е изключително голям.

Автоматичният дефибрилатор спасява 65% от получилите арест, каза Калинов като посочи световната статистика.

По европейски стандарти за град с големината на Пловдив са нужни 1200 устройства.

В София има само два общински дефибрилатора, но над 100 са закупени от частни фирми.

Изискванията на Европейския съюз за фирми, които оперират с контрагенти от ЕС, е да имат задължителен брой дефибрилатори на база числеността на персонала си.

Дефибрилаторите са роботизирани и елементарни за употреба, тъй като при поставяне на двата електрода, ток се подава само, ако устройството е отчело липса на пулс, каза Калинов.

Детски градини, училища, полиция, пожарна - според него, задължително трябва да имат от дефибрилаторите.

В момента са заредени двете общински болници Свети Пантелеймон и Свети Мина, както и ДКЦ 1, 2, 4, 5 и 7. Устройство има и на входа на Голяма община.

Първата презентация на програмата на фондация Първите 3 минути, стартира именно в Пловдив на 22 февруари, но кризата с ковид-19 забави внедряването им, каза Калинов.

Професорите Иво Петров и Чавдар Стефанов са категорични, че автоматичният дефибрилатор е по-важен в първите минути за пациента отколкото изкуственото дишане.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм