Отровни и Радевци освиркаха Съединението /видео/

Автор:
Неделя, 06 Септември 2020 20:46

Кохортата от 300 симпатизанти на пилота със свит юмрук Румен Радев просташки освирка тържествената проверка-заря по случай 135 години от Съединението на едноименния площад в Пловдив.

Подобна тъпанарщина не се е случвала дори в началото на 90-те.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Словото на самия Радев не бе освиркано от контрапротестъри, а чуто спокойно.

В него действащият все още президент каза, че доскоро всички почитали славното минало на героите, но историята неминуемо се движела напред.

Той добави, че историята се движела според свободата, братството и равенството и така се нареди сред псевдоутопистите, докарали най-големите бели на човечеството - войните.

Отровните продължиха с освиркванията си и при поднасянето на венците в памет на героите на България.

Водачът им Радев мълчеше като пукъл, докато цялата какофония, разрешена от Административен съд Пловдив, не бе заглушена от зарята. Жалко!

Ето пълният текст на словото на кмета Здравко Димитров, което трудно се чуваше на пл. Съединение заради "патриотичната" акция на отровните.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ, НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

ГОСПОДА ГЕНЕРАЛИ И АДМИРАЛИ, ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ - ПЛОВДИВ,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, СКЪПИ ПЛОВДИВЧАНИ И ГОСТИ НА ГРАДА,         

Съединението на България от 1885 година за нас пловдивчани винаги е въпрос на чест, на достойнство, но и задължение пред съдбините на България. Ние се гордеем, че в трудните за нашия народ моменти, Пловдив е заемал водеща роля в националната ни история.

Петте века османско владичество са последвани от жестокото разделение на Берлинския конгрес. През 1878 година свободата изгрява за малка част от българите.

Мнозина остават да живеят в територии, предадени с користни цели от Великите сили на Румъния и Сърбия. Източна Румелия е скроена на дипломатическата маса като автономен турски вилает. Най-тежка е съдбата на българите в Тракия и Македония, останали под омразното турско иго, с надеждата за реформи в разкапващата се империя.

Пловдив поема водеща роля в реализацията на идеята за обединение.

Нашите предци не се опияняват от това, че ще бъдат столичани, а се заемат с изграждането на Румелия като втора българска държава. Благодарение на природните условия и пословичното трудолюбие на Населението, тя е по-богата от Княжеството, добре организирана и с развита инфраструктура. Интелигентността на областните управители, на министрите и депутатите

привличат стотици европейски архитекти, инженери и индустриалци в помощ на изграждането на новата държава.

В Пловдив се събира духовният елит на българската нация – Иван Вазов, Константин Величков, д-р Георги Вълкович, Петко Каравелов, Петко Рачов Славейков. Захари Стоянов застава начело на Българския таен централен революционен комитет, който през лятото на 1885 година обединява старите революционери от епохата на Възраждането и увлича българите в идеята за обединение.

Актът на Съединението от 6 септември 1885 година е едно безразсъдство, но става първият успешен опит за преодоляване статуквото, наложено от Великите сили. Обявеното в Пловдив Съединение е възприето в Европа като естествен порив на българите в Източна Румелия да се обединят с другите свободни българи. Наричат Съединението „Пловдивската революция“, „безкръвната революция“. А обяснението е в думите на народния поет Иван Вазов: „Съединението беше извършено най-напред в умовете и сърцата на всички българи“.

Кореспондентите на европейски вестници след 6 септември констатират, че животът в града си върви постарому.

Дюкяните са отворени, пазарите са пълни. Българи, арменци, евреи, гърци и местните турци възприемат събитията като един духовен катарзис, като освобождение на духа от чувството за довчерашното робско подчинение.

Историците изтъкват и единството на цялото българско общество. Пловдивчани жертват своя статут на столичани, за да бъдат българи. Хиляди ученици и студенти от цяла Европа се записват доброволци.

Българският държавен глава, министри, депутати, целият интелектуален елит се изправят в защита на Съединението. Офицерите и войниците от младата Българска армия остават верни на своята клетва пред Майка България. Благословен е този народ, чийто водачи в най-трудния момент са на Нивото на историческия миг.

В европейския печат се утвърждават образите на княза, младите капитани и героите от Сливница, като символи на единството на всеки народ.

През следващите десетилетия Съединението на България се превръща в траен исторически знак в условията на несигурни кризисни времена.

А ние, пловдивчани, днес с чисто сърце и чувство за изпълнен дълг, можем да ви приветстваме с „Добре дошли“ на Празника на нашия град, който изграждаме като водещ индустриален и духовен център на страната, с богато културно-историческо минало, съвременна инфраструктура и с визия за бъдещето.

Всяко докосване до Пловдив е среща с най-ценните уроци на Съединението и най-съкровените изяви на българския дух.

Честит празник българи, честит празник пловдивчани!

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (10)

 • Нели Славово

  Щом не е във ваша полза така ще пишете.

 • скрийте се

  На Тодор Живков така му пишеха речите - с огромни букви. И пак сричаше. А този баскетболиста, е доста по-неграмотен и от Живков.

 • читател

  ДъБълите на амбреажа Радев - долен ляв педал /за не шофьорите обяснявам/, понеже Радев е съединител на лумпените и политическите отрепки с олигарсите, са нелепи и жалки.

 • Данчо

  Тест-въпрос към протестиращи: БИХТЕ ЛИ ПРИЕЛИ У ДОМА СИ ТЕЗИ ,КОИТО АПЛОДИРАТЕ ? Бабикян,попа-педал,пияниците от катуните ?!

 • Кочо

  Американското посолство ни поздрави за празника.. руското не. Може би са гузни за нещо ?

 • Краси

  Подкрепа за Българската полиция!Оставка "радев"

 • Людмила

  Отвратителният анархист и популист Радев отново показа, за съжаление,че в армията има такива кариеристи- простаци, че за такива като него няма нищо свято. Ни род, ни Родина. Има само тесно- партийни интереси, любов и стремеж към парите и червените олигарси. За съжаление двойният стандарт от многото години на комунистите и ”народа* продължава с пълна пара- сватбата на сина на Ил. Йотова. Българите в исторически план, за които говори това нищожество, в повечето случаи са се продавали за 30 сребърника. Съвременният исторически момент доказва същото. Жалки са!

 • Ангелова

  Зико запомнили някой ,утре като дойдат при теб имай напредвит

 • Ваня

  Срам и позор

 • читател

  Дебелата червена крава Йотова не може да клекне дори. https://scontent.fsof9-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/118957597_2834551680099086_3910305538190703829_o.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=y4GFEqYxnRUAX9dkZa5&_nc_ht=scontent.fsof9-1.fna&oh=1a7148006cf70479a2a92e0abebb22ad&oe=5F7B26CCМного плюскане е имало в ресторанта на Златев.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм