Борисов пред актива на ГЕРБ. А сега накъде? /видео/

Автор:
Сряда, 05 Август 2020 12:11

"А сега накъде?" - Очевидно пеша!

Това стана ясно, след като Бойко Борисов обяви, че е готов да хвърли пешкира на Националната конференция на ГЕРБ, свикана аварийно от самия него в София Тех Парк.

След изявлението му, че е готов да отстъпи премиерския пост, но да се запазел парламентът, протестиращите - не повече от 50 човека, получиха двойна доза адреналин и блокираха колите на участниците в конференцията на ГЕРБ.

Много от участниците във форума слизат от автомобилите и продължават пеша. Понеже пътят им е блокиран, извеждат герберите през два странични входа.

Пристигнаха и сериозни полицейски подкрепления на бариерата. Те бяха посрещнати с аплодисменти от около 50-мата протестиращи.

Така на мястото вече гъмжи от полиция - близо 200 униформени следят за спазването на реда.

Сред пешаците са депутатите Даниела Дариткова и Калин Вельов, министър Красимир Велчев, пловдивският кмет Здравко Димитров.

Много от герберите напуснаха форума преди края му, след като чуха странната реч на премиера и лидера си Борисов

Събитието се откри в 12 часа днес в София Тех Парк.

Генералната линия, която се очакваше да начертае Борисов в ситуация на режисирани протести, се оказа пълно отстъпление.

Борисов обяви пред 3000 активисти на ГЕРБ, че можел да предложи кабинет без него самия.

Хората се питаха защо и от какво бяга!

Ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще им предложа вариант, включително такъв – аз да си тръгна и да продължи правителството.

Това изявление на Борисов още в началото на речта му буквално поля със студена вода напечените от августовското слънце гербери, тъй като конференцията се провежда в двора на София Тех заради мерките за сигурност.

Правителството може да остане, да има парламент, а тези, които са водачите на протестите, да дойдат, да кажат как го виждат и те. Имаме всякакви варианти, каза Борисов.

Поел съм ангажименти, иначе още днес можеше да кажа на коя дата да си подам оставката. Трябва да осигурим стабилността, добави той, готов да се жертва.

Преди това Борисов обясни и защо не е добре страната да остава без Народно събрание.

Какъв ни е проблемът със служебно правителство? Никакъв! Но без Народно събрание не може да се обявява извънредно положение, ако пандемията нарасне. Не могат да се вземат заеми, ако икономиката закъса. Не могат да се променят закони. Ако се открие лечение или ваксина, Народното събрание е това, което може да позволи на здравния министър да проведе търгове. Без НС няма да има бюджет за 2021 г., каза Борисов.

ГЕРБ направи за 10 години магистрали и метро, за да има сега какво да блокират протестиращите, иронизира отровните премиерът.

Преди нас нямаше какво да блокират, защото нямаше. Сега ги блокират. Сега могат да отидат да си играят с метрото. Има какво да блокират, има какво да спират, каза все още действащият министър-председател.

После го обърна на молба:

Искам да помоля тези, които правят провокациите, да не ги правят. Защото няма нищо по-добро от демокрацията и това хората да изразяват своята воля - хубава, лоша, затова сме се борили. Защо избрахме Тех парка? Защото тук е най-видимо само за 10 г. какви промени са направени - виждате, от едни казарми, клъстери, иновации, най-мощния компютър. Какво друго биха могли да ни покажат нашите опоненти, алтернатива на това?

Борисов подчерта, че не желае по никакъв начин държавата да бъде разединена. Освен това той призова привържениците си да не отговарят на провокациите.

Ние сме за единство, каквото и да струва това на партията, каза Борисов в опита си за отстъпление.

Той предупреди, че се очакват тежки месеци.

Какви точно и защо идат тежки месеци, не стана ясно, но при огромното изпразване на държавната хазна в момента с непрекъснати помощи за всевъзможни сектори, лица на първа линия, лица на втора линия, потенциални инвеститори, министерства и ведомства, спорт, култура, самодейности и пр. - най-вероятно зимата се очертава да е Луканова.

Заради сблъсъците между под петдесетината протестиращи, три журналистки от редовното опозиционно присъствие - Поля Паунова, Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, и неидентифицирани младежи с маски от ГЕРБ изпратиха до медиите позиция, в която категорично се разграничават от провокациите по време на Националната конференция.

В позицията се посочва, че сблъсъците по време на форума са предизвикани от група платени провокатори, които са пробили охраната на форума и са влезли в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани.

Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност, пише в позицията на ГЕРБ.

Самата Паунова пък твърди, че и двата и телефона били взети от маскираните и захвърлени, а тя самата - изтласкана. Когато обаче трите репортерки успели да включат устройствата си, маскираните младежи били избягали.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

 • читател

  Е не може ББ да е такъв мухльо. С тази п..ска позиция ще предизвика още по-големи протести. Уникален мухльо. И си заслужава и Радев, който чрез идиотската номинация на баба Цецка избра и сегашните протестъри да го бутнат понеже е страхлив мухльо... Но поне ще е интересно.

 • керкенезов

  тръгва ли си боко или остава не ми стана ясно

 • читател

  отговори на: керкенезов

  На никой не му стана ясно - по-джендърска позиция скоро не бях чувал. Но протестърите трябва да се активизират - при такавя помиярщина от ББ. Нищо чудно този политически мухльо ББ за 3 път да избяга от управлението. Ще остане рекордьор по мухльовщина в бг политическата история.

 • бай Ставри

  Как накъде - към затвора, където е мястото на видните представители на организираната престъпност.

 • читател

  Добре, че природата в София се активизира да изчисти протестиращите отрепки... https://m.netinfo.bg/media/images/43887/43887217/991-ratio-dyzhd-protest-su.jpgКато си имаме страхлив мухльо като ББ за мин. председател, някой друг трябва да му свърши работата по изчистването на София от боклуците.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм